Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Osäkra munskydden stoppades först – snart väg ut i vården ändå

- 21/05/2020, 13:00 -

Nu är munskydd som tidigare stoppats snart på väg ut i vården igen. Munskydden stoppades först för att de inte ansågs vara tillräckligt säkra.

Det var i april tidigare i år som Socialstyrelsen skickade ut 230 000 munskydd till regionerna i landet.

Munskydden stoppades efter ett rest som gjordes av Region Stockholm. Testet visade att skydden inte var tillräckligt säkra.

Bland annat så var filtret inte så effektivt som det tidigare hade uppgetts vara. Skyddet släppte igenom uppemot 60 procent när de egentligen borde släppa igenom max 6 procent, skriver SR.

ETT NYTT TEST VISAR ATT MUNSKYDDEN ÄR SÄKRA ÄNDÅ

Nu är munskydden snart på väg ut i vården på nytt. Detta efter ett nytt test vars resultat visade att munskydden ändå lever upp till den säkerhetsnivå som krävs. 

Så fort de har fått grönt ljus kommer munskydden att levereras igen. 

Munskydden hade trots allt så kallat FFP2-skydd, skriver SR.

Om munskydden har en CE-märkning eller inte är dock oklart.

KRÄVS CE-MÄRKNING

En CE-märkning krävs för att munskydden slutligen kan användas i vården. För att munskydd ska få en CE-märkning så krävs en dispens från Arbetsmiljöverket. 

Erik Magnusson är inköpsschef på Socialstyrelsen. Han säger att man hoppas få grönt ljus från Arbetsmiljöverket så snart som möjligt. Då kommer munskydden att skickas ut till regionerna på nytt.

LÄS MER: Över fem miljoner coronasmittade i världen

LÄS MER: Anders Tegnell om dödstalen: "Har inte gått som vi hoppats"