Grundaren av Facebook, Mark Zuckerberg, har fått ta emot stark kritik.
Grundaren av Facebook, Mark Zuckerberg, har fått ta emot stark kritik. - Foto: Paul Sakuma/TT

Efter kritiken mot Zuckerberg: "Vi kommer att gå igenom våra regler"

"När plundrandet startar, startar skjutandet". Så skrev Donald Trump i ett uppmärksammat inlägg på Facebook. Mark Zuckerberg har fått ta emot stark kritik efter att plattformen inte markerade inlägget med varningsflaggor – något de nu ska se över.


USA:s president Donald Trump publicerade i förra veckan ett inlägg på Facebook, där han bland annat skrev att "när plundrandet startar, startar skjutandet".

Trump syftade till de massprotester som pågått landet runt efter mordet på George Floyd

Inlägget publicerades även på Twitter, där det senare markerades med en varning om våldsbejakande innehåll.

Zuckerberg fått hård kritik

Många demonstranter tolkade presidentens Facebook-inlägg som ett hot. Trots det har inlägget fått ligga kvar utan några särskilda varningsflaggor – något som grundaren Mark Zuckerberg nu fått hård kritik för.

"Jag vet att många av er anser att vi borde ha märkt presidentens inlägg på något sätt i förra veckan", skriver Zuckerberg i ett inlägg på Facebook.

Han fortsätter skriva att han personligen blev illa berörd, men att en förklaring till varför inlägget fått ligga kvar utan varning handlar om yttrandefrihet och att varje användare ska bilda sin egen uppfattning.

"Vi kommer att gå igenom våra regler"

Efter den starka kritiken ska företaget nu se över reglerna och sedan diskutera huruvida inlägget innehåller hot om statlig våldsanvändning.

"Vi kommer att gå igenom våra regler angående diskussion om hot om statlig våldsanvändning för att se över om vi bör göra några ändringar", skriver grundaren.

Programmerare sade upp sig

Även internt har Zuckerberg fått utstå kritik. En av de som tagit starkt avstånd är programmeraren Timothy Aveni, som i protest sagt upp sig på företaget, rapporterar SVT.

"(Facebook, reds. anm) kommer att fortsätta flytta fram gränserna varje gång Trump skärper tonen och hitta ursäkt efter ursäkt för att inte agera mot alltmer farlig retorik", skriver Aveni, enligt TT.

Tog upp sju områden att förbättra

Zuckerberg listade även sju områden som de kommer se över och eventuellt förbättra:

"Den första handlar om fall av överdriven användning av polis- eller statsstyrka. Med tanke på USA:s känsliga historia, förtjänar detta särskild hänsyn. Det andra fallet är när ett land har pågående våldsamma konflikter eller stor civil oro."

Han lade till att det inte är helt säkert att några ändringar kommer att tillföras på de nämnda områdena.

President Trump nekar till att hans inlägg på något sätt uppmanar till våld, skriver SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.