Lördag 27 Nov
Stockholm

Så många miljoner liter öl dricker svenskarna under midsommar

Så mycket öl dricker svenskarna under midsommar.
Så mycket öl dricker svenskarna under midsommar. Foto: Shutterstock

Under midsommar är det många som festar till det lite extra. Enligt siffror är det en miljon människor som handlar på Systembolaget varje midsommar, men hur mycket öl dricker egentligen svenskarna under högtidshelgen?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Midsommar är på ingång, vilket för många betyder dans runt midsommarstången, god mat och för en hel del svenskar – öl i mängder.

Midsommar obesegrad vinnare

I en Novus-undersökning frågade branschorganisationen Sveriges Bryggerier vilken högtid som svenskarna mest förknippar med öl, och på obesegrad plats finner vi... just precis – midsommar!

Hela 43 procent av de tillfrågade angav att midsommar är den högtid som de mest förknippar med drycken. Julafton kom på andra plats, som till skillnad från första plats hade ynka 11 procent.

– Midsommar är många svenskars okrönta nationaldag. Självklart dricker man svensk öl. Och nu när det finns så stort utbud, både med och utan alkohol, finns det något för alla, säger Anna-Karin Fondberg, vd vid Sveriges Bryggerier till Nyheter24.

Över 7 miljoner liter öl

Sveriges Bryggerier menar dessutom att trycket på Systembolaget är extremt dagarna innan midsommarafton.

Det estimeras vara över en miljon svenskar som tar sig en tur till bolaget dagen innan högtidsafton.

Det är därför inte ovanligt att det blir försäljningsstopp för Systembolaget varje midsommar när det visar sig att de sålde hela 7,26 miljoner liter öl 2017 och 7,75 (!) miljoner liter öl under midsommarveckan förra året.

Glöm dock inte att ta det lugnt, och inte dricka mer än vad du tål! Det blir roligare för alla så.

Gillar du öl?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela