Torsdag 29 Jul
Stockholm

Därför kan du inte sova just nu

Sömnproblemet handlar snarare om ångest.
Sömnproblemet handlar snarare om ångest. Foto: Shutterstock

Svårt att sova? Det är du inte ensam om. Efter att corona spred sig globalt har allt fler studier visat att människor har fått problem med sömnen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Runt om i världen härjar corona. Detta har enligt forskare gjort att allt fler människor har fått det svårare att somna på kvällarna. 22 procent av USA:s befolkning uppger att deras sömnkvalitet blivit sämre till följd av pandemin. Liknande resultat går även att se i flera andra länder.

"Karantän kan göra dig deprimerad"

Alcibiades Rodriguez är chef för sömncentret vid NYU LAngone, och han menar att det inte handlar om just sömnen utan snarare ångest.

– Vi är stressade över vår hälsa, vår familjs hälsa, ekonomin och våra jobb. Att vara isolerad från våra vänner hjälper inte heller. Dessutom, att sitta hemma i karantän kan göra dig deprimerad. Vi människor är sociala djur, och behöver kontakt, säger han till NYPost.

Han förklarar att brist på sömn är starkt kopplat till humör-och ångeststörningar, och att för lite sömn kan påverka hela ditt liv.

– Du kommer att vara spänd, din koncentration minskar och ditt minne kan påverkas. Anta att du har ett medicinskt tillstånd, har ryggsmärta eller att du lider av migrän. Allt det kommer att få dig att känna dig värre. Om du känner så, så kan det leda till mer ångest och mer depression. Det är en ond cirkel. 

Får medicin mot ångest

Rodriguez menar att inte alla behöver få medicin utskrivet för sömnproblem, utan många av hans patienter får medicin mot ångest istället.

Han rekommenderar stabila rutiner och träning. Att minska alkoholintaget, speciellt innan läggdags, är också en bra start. Han tipsar även om att undvika dåliga nyheter innan du ska sova, då det kan framkalla ångest.

Om inget av detta hjälper, så menar Rodriguez att det kan vara bra att söka hjälp, skriver NYPost.

Kommentera
Kopiera länk
Dela