Att bli av med jobbet kan vara riktigt tufft. Nyheter24 hjälper dig med konkreta tips.
Att bli av med jobbet kan vara riktigt tufft. Nyheter24 hjälper dig med konkreta tips. - Foto: Shutterstock

Så hanterar du att bli av med jobbet

Har du blivit av med jobbet? Nyheter24 hjälper dig med tips på hur du inte grottar ned dig helt i negativa tankar – och hur du tar dig vidare.


Såhär i coronatider är det många som blivit permitterade, men det finns även dem som helt förlorat jobbet

Det kan orsaka rejäl ångest och stress. Vad ska jag göra nu? Hur ska jag betala räkningar och vad ska jag säga till mina nära och kära?

Att bli av med jobbet är aldrig kul. Bildkälla: Shutterstock

"Hitta dina egna ord"

Just reaktioner från familj och vänner kan vara jobbigt. Även om många visar massvis med empati, så kan det vara tufft att ständigt få höra samma sak, även om det de säger endast är med välvilja. 

Det kan dessutom vara tufft att ständigt få frågan om man har sökt nytt jobb.

– Att hela tiden få frågan om man har sökt något nytt jobb kan vara tungt. Då behöver man hitta ett sätt att möta de här reaktionerna så man inte tar illa vid sig. Man behöver alltså hitta sina egna ord, som kan landa gott, förklarar Annica Ollerstam, coach på Unionen, till Kollega.se.

Hon menar att det är viktigt att se till att faktiskt sörja sin uppsägning. Annars finns det en risk för att sorgen tillslut kommer ikapp dig.

Kapa banden

Och precis som ett avslut med en tidigare partner, tipsar Ollerstam om att kapa banden helt med din gamla arbetsplats. Det gör det enklare för dig att gå vidare.

– Det är vanligt att ens gamla kollegor ringer och pratar om arbetsplatsen och sedan säger att man ska vara glad över att inte behöva vara kvar där. Det kan vara i gott syfte men riskerar att landa fel hos den som blivit av med jobbet.

Försök skippa lunchen med gamla kollegorna, så slipper du få höra om vad som pågår på arbetsplatsen. Det kan annars göra att du omedvetet försöker lösa dina kollegors problem.

– För dem kan man förklara att man gärna vill vara vän men inte vill veta vad som händer på jobbet. Annars är du liksom kvar i den världen och blir påmind om den hela tiden, säger Ollerstam.

Bli inte bitter på chefen

Att gå runt och vara sur på sin före detta chef är ett big no-no. Anledningen menar Ollerstam beror på att det kommer lysa igenom till din nästkommande arbetsgivare:

– När du ska ut på arbetsmarknaden igen behöver du hitta ett förhållningssätt rent mentalt till hur du ska tänka kring din gamla arbetsplats. Om du då har ett mindset, att de har behandlat dig orättvist, är helt värdelösa och så vidare, så kommer det att lysa igenom när du träffar nya arbetsgivare.

Hon menar att sådan negativitet kommer uppfattas som illojalt och oprofessionellt. Försök istället att se till vad du lärt dig under din tid hos din förra arbetsgivare och vad som faktiskt varit bra. Det ger dig även möjligheten att berätta varför du slutade hos dem på ett positivt sätt.

Stressa inte

Ett viktigt steg i processen att hitta ett nytt jobb är att inte ha för bråttom. Det kommer enligt Ollerstam att märkas väldigt tydligt på ditt cv. Se istället till att verkligen fundera över vad du har skaffat dig för kompetenser och färdigheter.

– Det är så lätt att strunta i det här steget och bara skicka sitt cv till olika arbetsgivare utan att ha paketerat det till ”Jag AB” och specificera vad man har att bidra med. Man kanske inte har läst annonsen ordentligt och matchat sitt cv eller formulerat sin ansökan på ett sätt som väcker arbetsgivarens intresse. Och då blir man inte ens kallad till en intervju vilket bara sänker självkänslan och självförtroendet.

Hon menar också att det är en chans att se det som en investering i dig själv:

– Även om du där och då kanske känner att du aldrig mer kommer att få ett jobb så har du plötsligt fått det och då kan du också ångra att du inte passat på att göra något sådant när du hade möjligheten. Så se till att investera i dig själv samtidigt som du ägnar dig åt ett kvalitativt jobbsökande, förklarar hon för Kollega.se.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!