Torsdag 2 Dec
Stockholm

Postnords varning: Allt fler bedrägerier i coronatider

Allt fler bedrägerier sker under coronatider.
Allt fler bedrägerier sker under coronatider. Foto: Shutterstock, Jessica Gow/TT

Både Postnord och Polisen går ut med ett varningens finger – allt fler råkar ut för bedrägerier i coronatider. I en intervju berättar de vad man behöver tänka på för att inte bli offer för blufföretag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att blufföretag sysslar med bedrägerier är inget nytt. Några av de som bluffarna utger sig för att vara har tidigare varit Coop eller diverse leveransföretag – däribland Postnord, som råkat ut för det otaliga gånger.

Utger sig för att vara ett känt företag

Det kan handla om att bedragarna utger sig för att vara ett legitimt och ofta välkänt företag, och säger till dig att du har ett paket att hämta upp – men att du behöver betala en liten summa, exempelvis importmoms eller fraktavgift.

– Företeelsen som sådan har ju funnits i ett antal år. Det vi ser är att det ibland verkar som att det kommer i skov och vi under en period får fler frågor, säger Maria Ibsen, pressansvarig på Postnord.

Ny våg

I och med corona varnar nu Postnord för en ny våg av sådana bluffar. Även polisen är väl medvetna om de olika bedrägerierna. De menar dessutom att just coronakrisen är ett perfekt sätt att utnyttja personer på, då det finns otaliga tillvägagångssätt:

– Man har även använt sig av vissa tvister på corona – till exempel att man på grund av corona behöver betala olika frakter eller extraavgifter, förklarar Lotta Mauritzon, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter till Aftonbladet.

Coronakrisen är ett perfekt sätt att utnyttja personer på. Bildkälla: Shutterstock

Var uppmärksam

Maria Ibsen uppmanar människor att fortsätta vara misstänksamma, och förklarar att Postnord aldrig använder sig av exempelvis uppgifter från bank-id, något som blufföretagen börjat använda sig av allt mer.

– Lyckligtvis är människor inte alltid så lättlurade, för de blir misstänksamma och hör av sig och frågar ”är det ni som har skickat det här?” Och då kan vi säga att det är inte vi.  

Hon fortsätter förklara att Postnord aldrig använder sig av banker eller liknande varken på SMS eller telefon.

Omöjliga att spåra

Facebook är även ett perfekt ställe för bedragare, då de har möjlighet att lägga upp bluffannonser som går ut på att "företaget" lottar ut ett pris, exempelvis mobiltelefoner. Ibsen menar att man bör se upp för sådana, och aldrig trycka på länken eller ge ut personliga uppgifter.

Tyvärr är dessa bedragare oftast helt omöjliga att spåra, menar Lotta Mauritzson.

– Man kan ju härleda detta till varifrån de här mejlen eller sms:en är utskickade men det säger ju ofta inte så mycket om var själva utföraren sitter för det här är tjänster man kan köpa från olika serverställen. Det använder man sig av. Så de som sitter och skickar ut de här kan sitta var som helst i världen, förklarar hon för Aftonbladet.

Har du blivit utsatt för bedrägeri?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela