The Simpsons gör en jätteförändring efter 30 år.
The Simpsons gör en jätteförändring efter 30 år. - Foto: Youtube, Matt Groening

Efter Black Lives Matter: Här är jätteförändringen i The Simpsons

I tre årtionden har den kultförklarade tv-serien The Simpsons använt sig av vita skådespelare för att dubba icke-vita karaktärer. Detta kommer det nu bli ändring på, berättar en talesperson på Fox.


The Simpsons är en av världens mest kända tecknade serier.

De senaste 30 åren har produktionen bakom använt sig av vita personers röster till icke-vita karaktärer – något de nu gör ändring på.

– För att kunna gå vidare, så kommer The Simpsons inte längre ha vita skådespelare som gör rösterna till icke-vita karaktärer, sade Les Eisner, talesperson på Fox, i ett uttalande under fredagen.

Några av de karaktärer vars röster dubbats utav vita skådespelare är Dr. Julius Hibbert och Apu Nahasapeemapetilon

Apu Nahasapeemapetilon. Bildkälla: Matt Groening/Fox/Alamy

Tidigare fått kritik

Just framställningen av karaktären Apu har tidigare fått stark kritik, då många menar att den stereotypiska framställningen av indier anses vara rasistisk, skriver CNN.

– Tanken kring att någon, gammal eller ung, då eller nu, blev mobbad på grund av Apus karaktär gör mig väldigt ledsen. Det var verkligen inte min avsikt, berättade Hank Azaria, som fram till januari dubbade rösten till Apu.

Hank Azaria. Bildkälla: Willy Sanjuan/TT

– Jag ville sprida skratt glädje med den här karaktären, och tanken på att det kan ha skapat smärta och lidande på något sätt, att det användes för att marginalisera människor, det är upprörande, sade han i en intervju med Stephen Colbert.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett The Simpsons?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.