Tisdag 27 Jul
Stockholm

Efter mordet på George Floyd – nu ställs poliserna inför rätta

Idag ställs Derek Chauvin och de andra poliserna inför rätta.
Idag ställs Derek Chauvin och de andra poliserna inför rätta. Foto: Elaine Thompson/TT, AP/TT

Polisen Derek Chauvin har varit frihetsberövad sedan mordet på George Floyd den 25 maj. Hans borgen är satt till en miljon dollar, något de under måndagen ska diskutera under första rättegången.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 25 maj 2020 spreds en video som en löpeld på internet. Filmen visar den vita polisen Derek Chauvin stående med sitt knä över halsen på den svarta 46-årige George Floyd, som hade gripits i samband med att han misstänktes för att han försökt betala med en falsk 20-dollarsedel.

Floyd dog till följd av våldet, och sedan dess har Chauvin och hans kollegor kommit att bli några av de mest hatade poliserna i hela USA.

Inte nog med det så blev Floyds död startskottet för en hel rad demonstrationer mot rasism världen över.

Ställs idag inför rätta

Många har länge väntat på att poliserna ska ställas inför rätta.

Derek Chauvin är anklagad för avsiktligt mord på Floyd, medan de tre andra, Thomas LaneJ. Kueng och Tou Thao, anklagas för medhjälp till mord.

Kommer diskutera borgen

Under måndagens hörsel kommer frågor om borgen att diskuteras. Än så länge är Chauvins borgen satt till en miljon dollar, medan Thaos ligger på 750 000 dollar – något de bägge önskar sänka, skriver VG.

De andra två är inte frihetsberövade. Inte heller har någon av poliserna sagt att de är varken skyldiga eller oskyldiga, och Chauvins advokat vill ännu inte kommentera fallet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela