Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter mordet på George Floyd: Familjen stämmer staten

- 16/07/2020, 17:04

Nu stämmer familjen till George Floyd staten Minneapolis, men även de fyra poliser inblandade i mordet.

Efter polismordet på George Floyd sprakade en hel rörelse igång runt om i världen – inte minst i USA, där protesterna mot rasism och orättvisa mot svarta fortfarande äger rum.

Fängelsestraff på 40 år

Samtidigt pågår rättegångarna mot de tre poliserna som var inblandade i mordet på Floyd, Derek ChauvinThomas LaneJ. Alexander Kueng och Tou Thao.

Derek Chauvin. Bildkälla: Hennepin County Sheriff's Office
Derek Chauvin. Bildkälla: Hennepin County Sheriff's Office

Chauvin, polisen som pressade sitt knä mot Floyds hals, står nu inför ett eventuellt fängelsestraff på 40 år efter att han anklagats för mord av andra graden.

"Inga fynd tyder på kvävning"

Vid första obduktionen av George Floyd, som utfördes av Hennepin County's medicinska granskare, meddelades offrets familj att "inga fysiska fynd som stöder diagnosen av traumatisk asfyxi eller kvävning" hittades. Slutsatsen drogs att det var bakomliggande sjukdomar som var orsaken till hans död.

Men Floyds familj bestämde sig för att utföra en privat obduktion. Då framkom det att det fanns tydliga tecken på att han dog till följd av asfyxi, ett tillstånd som uppkommer när kroppen får för lite syre – något som stämmer in på dödsorsaken då Chauvin stod på Floyds nacke tills dess att han inte längre gav någon respons.

Stämmer staten

Nu väljer familjen att stämma både Minneapolis och de fyra polismännen. Deras advokat Benjamin Crump berättade i juni att de ville se Chauvin "hållas ansvarig i varje aspekt, kriminell och civil".

Floyds bror Philonise, vänster, och Benjamin Crump, höger. Bildkälla: Manuel Balce Ceneta/TT
Floyds bror Philonise, vänster, och Benjamin Crump, höger. Bildkälla: Manuel Balce Ceneta/TT

I ett uttalande till USA Today sade Crump:

"Det är ett enastående fall. Med denna rättegång försöker vi sätta ett prejudikat för att göra det ekonomiskt oöverkomligt, så att polisen slutar dödar marginaliserade människor, särskilt svarta, i framtiden."

Familjen har inte bett om en särskild summa i stämningsansökan, men de vill att det ska kunna täcka bland annat advokatkostnader, och önskar se att pengar även går till att utbilda poliser korrekt.