Cannabis kan hjälpa mot hjärnskakning.
Cannabis kan hjälpa mot hjärnskakning. - Foto: Pixabay

Forskning: Cannabis kan hjälpa mot hjärnskakning

En rad forskare studerar i detta nu möjligheterna kring att mildra de allvarliga effekterna av en hjärnskakning med hjälp av cannabis.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Runt 0,5 procent av världens befolkning drabbas någon gång av en hjärnskakning. Barn, ungdomar och män är överrepresenterade i statistiken. Enligt en brittisk studie gjord 2014 beräknades två tredjedelar av de patienter med hjärnskakning vara män i 30-årsåldern.

Tyvärr är det inte många som tycker att det är nödvändigt att söka vård efter ett slag mot huvudet, trots att det kan ha svartnat för ögonen och biverkningar såsom huvudvärk, motoriska svårigheter, förvirring och ljuskänslighet uppstått.

En obehandlad hjärnskakning kan till och med leda till depressioner och minskad intelligenskvot i flera år efteråt. Detta på grund av att hjärnans sätt att arbeta förändras långvarigt.

Studerar cannabis

Just nu studeras det en hel del kring olika ämnen som kan hjälpa vid hjärnskakningar, däribland cannabidiol som finns i cannabisplantor. Forskare har testat ämnet på möss och resultatet visar att de möss som utsatts för en hjärnskakning fick färre problem med motorik och minne efter att ha injicerats med cannabidiol.

Testerna har ännu inte gjorts på människor, men det pågår diskussioner gällande kliniska tester på människor. Om resultaten är lyckade kan ett sådant piller gå att köpa på apotek inom fem-tio år och forskare har hittat ännu en hjärnsjukdom som kan lindras med hjälp av cannabis, skriver Illustrerad Vetenskap.

/