Onsdag 27 Okt
Stockholm

Här är de 9 vanligaste fobierna

En skräckslagen man.
Här är nio av de vanligaste fobierna. Foto: Shutterstock/Unspalsh (Montage)

Alla är rädda för något, men enligt en undersökning så finns det vissa saker som är lite läskigare än andra. Nu visar en undersökning vilka de nio vanligaste fobierna är.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Du, precis som majoriteten av människorna på denna jord, har säkert varit riktigt rädd någon gång. Kanske till och med skräckslagen. 

Rädsla som är en naturlig känsla kan se väldigt olika ut för olika människor. Och på samma sätt blir olika människor rädda för olika saker. 

En rädsla som är otroligt intensiv, eller som är väldigt ologisk, kallas för en fobi. 

Enligt Nationalencyklopedin kan en fobi definieras som en rädsla som "är irrationell på så sätt att dess styrka är överdriven i förhållande till situationens verkliga farlighet. Den låter sig inte påverkas av övertalning och kan inte kontrolleras viljemässigt". 

En sammanställning som gjorts av YouGov visar de tio vanligaste fobierna.

1. Akrofobi

En person som lider av akrofobi är rädd för höjder. Akrofober kan exempelvis känna intensiv ångest, rädsla och obehag när de befinner sig på höga höjder. 

Det kan exempelvis visa sig genom att man inte gillar att vara högt upp i ett våningshus, inte gillar att åka i långa rulltrappor eller får panik av att se över ett balkongräcke från en hög höjd, enligt Fobikliniken. 

Undersökningen visade att 23 procent av de som deltog i undersökningen var väldigt rädd för höjder, och att 35 procent var relativt rädd för höjder. 

2. Ophidiofobi

Om man har ophidiofobi är man riktigt rädd för ormar. Och det är faktiskt inte så konstigt att så många ogillar de krälande reptilerna. 

En studie visar faktiskt att de flesta av oss, redan som barn, har en inneboende rädsla för ormar. Så trots att de allra flesta ormarna faktiskt är helt harmlösa är det kanske inte så konstigt att ophidiofobi ligger så högt upp på listan. 

3. Glossofobi

Känner du en ilning av skräck och obehag när du tänker på att tala inför en stor grupp? Då är du inte ensam. De flesta av oss upplever någon gång i livet en rädsla inför att tala inför andra.

Men om du känner ångest, panik och skräckkänslor inför tanken så kan det vara så att du har glossofobi. Det vill säga rädslan för att tala framför en grupp. 

4. Arachnofobi

Arachnofober har en spindelskräck. Bildkälla: PixabayArachnofober har en spindelskräck. Bildkälla: Pixabay

Hur känner du inför sexbenta arachnida som kan skjuta väv ur rumpan? Om du känner en stark skräck inför spindlar och spindeldjur så kan du vara en av de miljontals människor som lider av arachnofobi. Vissa studier menar att nästan en tredjedel av befolkningen är rädd för spindlar. 

5. Claustrofobi

För en claustrofob kan en hissfärd eller en resa på tunnelbanan kännas som ett helvete. Claustrofobi är rädslan för att befinna sig på- och sitta i fast i trånga utrymmen, enligt Medical News Today

För vissa claustrofober kan till och med en tröja med en hög krage som kramar runt halsen trigga skräckkänslor. 

6. Trypanofobi

Trypanofobi, som i talspråk kallas för "sprutskräck", är en skräck inför att ta sprutor, enligt Fobikliniken.  Det är nog inte särskilt många människor som uppskattar att ta en en spruta, men för en trypanofob kan ett vaccin eller en blodprovstagning innebära intensiv ångest och oerhörd rädsla. 

7. Aviofobi

Sannolikheten att du kommer att vara med om en flygkrasch är 1 på millionen. 1 på 1 200 000 om vi ska vara exakta. Och sannolikheten att du kommer att dö i en flygkrasch är ännu mindre. 

Studier visar faktiskt att du har en större chans att dö av att en kokosnöt faller från ett kokosträd och träffar dig i huvudet, än av att flyga.

Ändå finns det miljontals människor världen över som är livrädda för att flyga plan. Så många att den hamnar på åttonde plats i listan. 

8. Agorafobi

Bildkälla: Pixabay

En studie som gjorts på National Institute of Mental Health, i USA, visar att 2 av 100 personer lider av agorafobi. Det vill säga att de känner skräck inför öppna- och folktäta platser. 

En agorafob kan alltså både känna panik på ett shoppingcentrum eller en bio, men samtidigt också känna en skräck när de tittar ut över en stor tom åker. Rädslan grundar sig i en känsla av att inte kunna fly från en plats eller skaffa hjälp om något skulle hända. 

En agorafob kan också vara rädd för att skämma ut sig framför andra, eller få en panikångestattack med andra personer i närheten. Detta gör att många agorafober isolerar sig.  

9. Coulrofobi

Om du är en coulrofob, så uppskattade du verkligen inte förra årets mest omtalade skräckis-remake, "IT". Coulrofobi är nämligen clownskräck. 

Clownskräck är en relativt "ny" skräck och psykologer menar att man såg en stark ökning av coulrofobi under det tidiga 90-talet.

Det som många coulrofober upplever som skräckladdat är det faktum att en clown gömmer sig bakom en mask. En person i en clowndräkt är svår att identifiera och därför kan det vara svårt att avgöra om de utgör en fara. 

Det är otroligt mycket som händer i kroppen när man blir rädd. Och det finns en anledning till att vissa av oss kan uppskatta rädsla mer än andra. Här kan du läs om vad som händer i kroppen när du blir rädd

Kommentera
Kopiera länk
Dela