Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Systrarna mördade pappan – efter år av misshandel och sexuella övergrepp

- 31/07/2020, 13:39

Krestina, Angelina och Maria Chatjaturjan riskerar nu fängelse efter att ha erkänt sig skyldiga till mordet på deras pappa Mikhail. Enligt dem agerade de i självförsvar efter flera år av misshandel och sexuella övergrepp.

För ganska prick två år sedan hittades Mikhail Chatjaturjan död nära hemmet i Moskva, Ryssland

Hans tre döttrar, Krestina, Angelina och Maria, då 19, 18 och 17 år gamla, erkände att de dödat sin pappa med kniv och hammare.

Maria Chatjaturjan. Bildkälla: Alexander Avilov/AP/TT
Maria Chatjaturjan. Bildkälla: Alexander Avilov/AP/TT

Anledningen ska enligt systrarna ha varit i självförsvar. Enligt utredningen ska Mikhail ha utsatt sina döttrar för sexuella övergrepp och misshandel under flera år.

Deltog i tv-program

När Krestina, Angelina och Marias mormor och faster ställde upp i ett av Rysslands mest uppmärksammade tv-program, började mormodern argumentera för att Mikhail "behandlat sina döttrar som slavar". Fastern däremot menar att han aldrig skulle kunna röra dem.

Krestina Chatjaturjan. Bildkälla: Alexander Avilov/AP/TT
Krestina Chatjaturjan. Bildkälla: Alexander Avilov/AP/TT

"Lösaktiga och omoraliska"

Fallet har sedan dess blivit väldigt omtalat och öppnat debatter kring våld i hemmet, som är ett stort problem i Ryssland. Flera demonstrationer har även ägt rum runt om i landet för att frige tjejerna.

Public service-media har däremot gett släktingar till Mikhail utrymme för att kalla systrarna för "lösaktiga och omoraliska".

Angelina Chatjaturjan. Bildkälla: Alexander Avilov/AP/TT
Angelina Chatjaturjan. Bildkälla: Alexander Avilov/AP/TT

Riskerar att dömas för överlagt mord

Nu drar rättegången igång mot dem.

2019 ställde sig vice riksåklagare på tjejernas sida och menade att det handlade om självförsvar. Men i den nya prövningen riskerar de däremot att dömas till 20 års fängelse för "överlagt mord".

Den yngsta kommer i sådana fall att dömas till tvångsvård, skriver Expressen.