Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskningen visar: påverkas din hund av att du skriker den

- 04/08/2020, 10:24 -

Forsning visar att hundar som uppfostras genom högljudda utskällningar blir mer stressade än andra hundar.

Högljudda utskällningar och skrik som del av uppfostran kan orsaka långvarig skada på din hund, det visar en studie som gjorts av Ana Catarina Vieira de Castro på Universidade do Porto i Portugal.

Tillsammans med en forskningsgrupp undersökte Viera de Castro 92 hundar för att se på hur olika uppfostringsmetoder påverkade djuren. 

HÖGRE STRESSNIVÅ OCH SÄMRE VÄLMÅENDE

Teamet studerade 42 hundar som fått lydnadsträning på hundskolor med ett belöningsorienterat lärosätt. 

Man studerade sedan 50 hundar som uppfostrats med en straffbaserad träning, inklusive högljudd tillsägelse och skrik, som också kallas aversiv lydnadsträning.

Genom att mäta kortisolhalten i hundarnas saliv kom man fram till att de hundar som blivit aversivt  lydnadstränade hade en högre stressnivå. 

VARLIGARE UPPFOSTRAN GER BÄTTRE RESULTAT

Man kom även fram till att hundarna som fått straffbaserad träning var mer stressade under inlärningsprocessen. 

Samma grupp hade även svårare att klara av olika uppgifter som de tilldelades av forskarna.  

"Våra resultat visar att de hundar som tränats med straffbaserade metoder hade sämre välmående jämfört med de hundar som tränats med belöningsbaserade metoder, både på kort och lång sikt," skriver studiens forskare i forskningsforumet Bio Rxiv.

Samtidigt visade det sig att de hundar som fått en varligare uppfostran hade lättare att utföra de uppgifter som forskarna gav dem.