Sporterna kan verka väldigt lika, men det skiljer sig faktiskt en del!
Sporterna kan verka väldigt lika, men det skiljer sig faktiskt en del! - Foto: Shutterstock, Emojipedia

Vi reder ut – det här är skillnaden mellan padel och tennis

Har du också lagt märke till att hela samhället verkar besatt av den nya sporttrenden padel? Men tycker du också att det verkar som att det endast är ett nytt ord för tennis? Nu reder vi ut de till synes identiska sporterna en gång för alla!


Vad är padel?

På kort tid har padel blivit en sport på allas läppar. Influencer efter influencer verkar leva på padelbanorna, bland annat har Margaux Dietz fått upp ögonen för sporten på allvar. Men för ett otränat öga kan padel endast verka vara en nytappning av tennis, eller?

Faktum är att padel är en blandning mellan tennis och squash, men hur mer skiljer sig de näst intill identiska sporterna?

Vi reder ut!

Banornas mått

Tennis

Tennisbanan är något större än en padelbana, runt 11 gånger 24 meter. Är du sugen på att köra singelmatcher, det vill säga en mot en, är banan 8 gånger 24 meter. Spelet pågår alltid inom bas-och sidlinjerna på planen.

Padel

En padelbana bör vara 10 gånger 20 meter omringad av väggar. På dessa spelar man alltid dubbel. Väggarna får alltid användas i spelet. Precis som med tennis skiljer sig planhalvorna åt med nät. Vill man spela singel så är banorna normalt sett mindre med måtten 6 gånger 20.

Padel. Bildkälla: Shutterstock

Regler

Tennis

Tennisregler kan kännas ganska komplicerade om man inte är insatt i dem. För att du ska kunna vinna ett set krävs det att du har vunnit fyra bollar. Om du inte har någon poäng kallas det "noll", vid första poängen kallas det "15", vid andra "30" och vid tredje "40". Den fjärde och sista poängen kallas "game" och då har du tagit hem vinsten.

Skulle det däremot stå lika vid tredje poängen kallas det "40 lika". Skulle du vinna nästa boll blir ställningen "fördel" för dig och om du vinner nästa så är det "game". Om din motståndare däremot vinner nästa poäng blir det "lika" återigen. Alltså behöver du ligga två poäng över för att kunna kalla det "game".

I en match gäller det bäst av tre eller fem set. Skulle ställningen däremot stå 6-6 kallas det för "tiebreak" och då räknas poängen som "1", "2" eller "3" och så vidare. Så fortsätter man tills dess att någon vunnit med två differenspoäng.

Padel

I padel är poängräkningen likadan som i tennis. Som tidigare nämnt får väggarna användas, bortsett från om bollen direkt träffar motspelarnas vägg. Då räknas den som ute. Bollen måste alltså studsa i marken innan den träffar motståndarnas vägg. Du kan även använda din egen planhalvas vägg för att studsa över den till motspelarnas halva. Gallret är det däremot inte okej att utnyttja om det är på din sida.

Det är dessutom tillåtet i padel att, förutom vid serve, spela på volley och halvvolley. 

Padelbanan är omringad av glas, galler och väggar. Bildkälla: Shutterstock

Skillnaden i padelreglerna när det kommer till serve är att den först och främst ska slås med underhanden och alltid i eller under midjehöjd. När du gör din serve måste du stå bakom serverutan mellan mittlinjen och sidoväggen. Bollen ska slås i marken och alltid, likt tennis, riktas diagonalt till motståndaren.

I padel vinner du poäng antingen om motståndaren slår bollen i nätet eller ut (alltså ut ur "buren" eller direkt på en av dina väggar och alltså inte studsar på marken först). Däremot får du poäng om du studsar bollen i marken och den flyger ur "buren". Motståndaren har däremot tillåtelse att springa utanför planen för att rädda sin poäng. Om motståndaren även slår bollen i sitt eget galler eller träffar dig får du poäng.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad föredrar du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

3 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.