Ungdomar från ett hem har vid elva tillfällen körts till sjukhus efter att de svalt vassa föremål.
Ungdomar från ett hem har vid elva tillfällen körts till sjukhus efter att de svalt vassa föremål. - Foto: Pixabay

Larmet: Ungdomar sväljer rakblad i självskadebeteende

Ett sjukhus i Trollhättan tog under en period på två veckor emot fyra ungdomar som alla hade svalt vassa föremål. Nu larmar sjukhuset och läkare för självskadebeteendet som pågått på ungdomshemmet under sommaren.


Elva gånger på två veckor har fyra ungdomar lagts in på Norra Älvsborgs Länssjukhus efter att ha svalt vassa föremål så som rakblad, metallskruvar, glas-och kakelbitar och droger.

Fick akutsövas

Ungdomarna fick vid flera tillfällen akutsövas för att sjukhuspersonalen skulle ha möjlighet att få ut de skadliga föremålen från magarna. 

Sjukhuset skickade efter händelserna orosanmälningar till ungdomarnas hemkommuner.

– Vi har haft det här ökade antalet under juli och augusti. Vad det beror på kan jag inte säga. Det har gjort att vi har blivit oroliga och då är vi skyldiga att anmäla. Vi har också ett samarbete med boendet för att se vad vi kan göra gemensamt för att undvika att det inträffar igen, berättar en chefsläkare på NÄL till Ttela.

Även en av kirurgerna larmade Inspektionen för vård och omsorg och förklarade att det är ett eskalerande beteende som i värsta fall kan leda till att någon till slut dör.

Rakblad och droger

De ungdomar som har kommit in på sjukhuset kommer från samma ungdomshem. Hemmets institutionschef förklarar för Ttela att det cirkulerat en hel del rakblad och droger på boendet under sommaren, något som Socialtjänsten anmält till Ivo.

”Vi har bra rutiner för visitering av både våra lokaler och ungdomarna, men våra ungdomar är inte inlåsta hela tiden. De vistas ute på institutionsområdet och även ute i samhället för att göra olika aktiviteter. Detta möjliggör att de kan få till sig föremål som de inte får ha på institutionen”, skriver institutionschefen i ett mejl till Ttela.

Självskadebeteende

Han förklarar vidare att händelserna rör sig om ett självskadebeteende och att några av ungdomarna på hemmet haft sådana perioder:

”Generellt är vi vana att hantera ungdomar vars mående kan ta sig uttryck i självskada. Under juli och augusti har det varit några placerade ungdomar som samtidigt varit i en självskadande period. Vi uppsöker alltid sjukvård då bedömningar som kräver särskild hälso- och sjukvårds kompetens är nödvändiga”, skriver institutionschefen till Ttela.

/
/
/
Hem
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!