Torsdag 2 Dec
Stockholm

Domaren Ruth Bader Ginsburg död i cancer – sista önskan att inte bli utbytt

Ruth Bader Ginsburg blev 87 år gammal.
Ruth Bader Ginsburg blev 87 år gammal. Foto: TT

Den ikoniska Ruth Bader Ginsburg gick bort i cancer under fredagen. Hon har suttit som domare i Högsta domstolen sedan 1993 och var en kämpe för kvinnors rättigheter. Hennes död ledde snabbt till politisk kamp bland partierna i USA.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under fredagen nåddes omvärlden av nyheten att den ikoniska HD-domaren Ruth Bader Ginsburg, 87, dött av cancer i bukspottskörteln.

Andra kvinnan att väljas till HD-domare

Ginsburg var den andra kvinnan i USA:s historia att väljas till domare i Högsta domstolen. 1993 valdes hon av Bill Clinton och har suttit sedan dess. Hon var känd för sin kamp för kvinnors rättigheter och ansågs vara en feministisk ikon.

Hon var även hedersdoktor vid Lunds universitet.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

”Vår nation har förlorat en domare av historisk karaktär. Vi vid högsta domstolen har förlorat en älskad kollega. I dag sörjer vi med tillförsikt att kommande generationer ska minnas Ruth Bader Ginsburg som vi minns henne, som en outtröttlig och resolut förkämpe för rättvisa”, skriver John Roberts, domstolens chef, i ett uttalande.

"Inte bli ersatt"

Ruth Bader Ginsburg hade en sista önskan innan hon gick bort. För barnbarnet Clara Spera hade hon sagt att:

”Min starkaste önskan är att jag inte blir ersatt förrän en ny president är installerad”.

"Dog hon precis?"

Att hennes död påverkar valet är ett faktum och snabbt efter att nyheten kom ut blev det politisk strid bland bägge partier. 

I en video på Twitter kommenterar Donald Trump hennes död och menar i klippet att det är första gången han hör nyheten.

– Dog hon precis? Wow. Det visste jag inte, det är första gången jag hör om det. Hon levde ett fantastiskt liv, vad annars kan man säga. Hon var en fantastisk kvinna, oavsett om man håller med eller inte så var hon en fantastisk kvinna. Jag är faktiskt ledsen av att höra det, säger presidenten i videon.

Även Hillary Clinton har visat sina kondoleanser på Twitter:

”Domare Ginsburg banade väg för så många kvinnor, inklusive mig. Det kommer aldrig igen att finnas någon som hon. Tack RGB”.

Politisk strid

Debatten om vem som blir hennes ersättare är redan i gång. Mitch McConnell, republikanernas majoritetsledare, ignorerade den före detta HD-domarens sista önskan och förklarade att hans tanke är att låta senaten rösta om en ny domare så fort som Trump nominerat en kandidat.

”Amerikanska folket gav oss majoritet 2016 och utökade den 2018 eftersom vi lovade att arbeta med president Trump och stödja hans agenda, särskilt hans enastående nomineringar till federala domstolar. Ännu en gång kommer vi att hålla vårt löftet”, sade han i ett uttalande, enligt NBC.

Demokraternas minoritetsledare Chuck Schumer tror mer på folkets makt, skriver Aftonbladet.

”Amerikanska folket borde ha inflytande över vem som ska bli nästa domare i Högsta domstolen. Därför bör inte den här vakansen fyllas förrän vi har en ny president”, skrev han på sin Twitter.

Nuclear option

Än så länge har presidenten haft möjlighet att välja två domare till Högsta domstolen i USA – Neil Gorsuch och Brett Kavanaugh, år 2017 respektive 2018.

Vanligtvis krävs det en supermajoritet i senaten för att nya domare ska kunna utses. Det innebär att två tredjedelar av 100 ledamöter måste rösta ja, men republikanerna har framlagt ett förslag som gör det möjligt att vinna med enkel majoritet, så kallad "nuclear option", vilket endast kräver 51 röster. Just nu sitter republikanerna på 53 platser.

Kommentera
Kopiera länk
Dela