Tisdag 30 Nov
Stockholm

Har du klarat "sober October?" Då har detta skett i din kropp!

Att avstå alkohol, om så bara för en månad, har många positiva effekter!
Att avstå alkohol, om så bara för en månad, har många positiva effekter!. Foto: Pixabay

Det är många som passar på att ha en vit månad i oktober, till följd av den positiva trenden vid namn "sober October". Men vad händer egentligen i din kropp när du avstår alkoholen i 30 dagar?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att dricka alkohol är idag väldigt normaliserat i samhället, detta trots hälsorisker och negativa påföljder.

Enligt siffror visar statistik på att runt 50 000 personer i Sverige har ett svårt alkoholberoende, medan 450 000 dricker en hel del utan några aktuella problem.

Nykter månad

När vi kom in i oktober månad var det många som passade på att ha en vit månad, så kallad "sober October". Det innebär att under 30 dagar helt avstå från alkohol, en väldigt positiv trend med andra ord!

Men vad händer egentligen när du skippar glaset i en månad? Hinner det ens ske några förändringar i kroppen på så kort tid? Nyheter24 reder ut!

Centrala nervsystemet

Den första märkbara skillnaden som händer efter en tid nykter är att ditt centrala nervsystem "hinner ikapp" igen. Du känner dig piggare, har lättare för att tänka klart och får mindre problem med sömn och ångest.

Mindre skador på levern

Det är väl känt att levern lätt tar skada av för mycket alkoholkonsumtion. Men enligt forskning kan en vit månad faktiskt hjälpa din lever att må bättre. Om du är nykter i 30 dagar reduceras risken för så kallad leverstelhet, vilket kan göra att din lever inte längre har möjlighet att rena kroppen från gifter eller bilda viktiga proteiner som du behöver.

Bättre blodtryck

Detta kanske du redan visste, men vid mycket intag av alkohol så höjs ditt blodtryck, vilket inte är så nyttigt för kroppen. Om du avstår från alkoholen så hjälper det ditt blodtryck att återgå till det normala. Bra va?

Bättre för magen

Alkohol är lika med mer magsyra, vilket kan ta ordentlig skada och göra att du får magproblem. Lösningen? Skippa öl, vin och annan alkohol!

Minskar risken för sjukdomar och olyckor

Att man kan råka ut för skador vid alkoholintag är inte heller något nytt. Du blir ganska så rund under fötterna vilket kan leda till allvarliga olyckor. Men inte nog med det; alkoholen ökar även risken för cancer och psykisk ohälsa, enligt Nämndemansgården. Du lever alltså längre om du håller dig nykter.

Bättre relationer och bättre sexliv

Vill du förbättra ditt sexliv? Då kan ett nyktert liv vara en bra utgångspunkt. Det gäller dessutom om du vill få en bättre relation till dina vänner, din familj, barn och andra anhöriga. För om du har en alldeles för hög alkoholkonsumtion så är det inte bara du som tar skada, det är även dina nära och kära.

Kommentera
Kopiera länk
Dela