Svenskarna kan få leva med coronaviruset hela 2021.
Svenskarna kan få leva med coronaviruset hela 2021. - Foto: Bildkälla: Amir Nabizadeh/TT.

Regeringen: Förbered er på att leva med corona hela 2021

Många svenskar hade hoppats på ett mer normalt liv 2021. Med besked om ett kommande vaccin var det fler som började se ljuset i tunneln. Regeringens krissamordnare Elisabeth Backteman​ tror dock att Sverige kommer få leva med corona hela nästa år.


"Längtar till 2021" var det många som skrev på sociala medier i samband med att covid-19 spred sig över världen. Men 2021 blir allt annat än corona-fritt, menar Elisabeth Backteman, chef för regeringskansliets krisarbete, i en intervju med Dagens Nyheter. 

Backteman uppmanar svenska folket att fysiskt och mentalt förbereda sig på att leva med viruset hela nästa år då regeringens planering sträcker sig till våren 2022. 

Vaccin är inte räddningen

Förra veckan kom beskedet om att Sverige eventuellt kan börja mot coronaviruset redan i december. Ett besked som gav många svenskar hopp, om att kanske kunna börja leva lite mer som vanligt efter årsskiftet.  

Men enligt flera anonyma regeringsföreträdare är vaccin inte räddningen, utan att ett samhälle präglat av covid-19 är det nya normala, enligt ett reportage i Expressen

Läs mer här: Regeringsföreträdare: "Vaccin kommer inte vara räddningen"

Elisabeth Backteman tycks dela den uppfattningen.  

– Pandemin kommer inte att försvinna bara för att vi får ett vaccin. Vi tar höjd för att fortsätta jobba med olika typer av olika åtgärder, säger hon till Dagens Nyheter. 

Ny pandemilag 

Backteman understryker att krishantering inte handlar om prognoser och förutsägelser, utan snarare att förbereda sig för det värsta. 

Sedan i vår arbetar regeringskansliets tjänstemän med ett planeringsdokument för 3–24 månader framåt, skriver Dagens Nyheter. 

I dokumentet finns det även planering av långtgående restriktioner, till exempel ”karantäninriktade åtgärder”. Det förbereds även en ny "pandemilag" som kan träda i kraft innan sommaren 2021. Den är bland annat till för att kunna stänga restauranger och köpcentrum om det behövs, skriver Dagens Nyheter.

Långvarig skada för ekonomin

I dokumentet belyser tjänstemännen att coronapandemin framåt kommer leda till ökade risker för "fler konkurser, högre arbetslöshet, ökad segregation, en växande vårdskuld och en kulturbransch under hård press."

– Vi är övertygade om att vi kommer att se effekter av pandemin under lång tid framöver. I vår senaste ekonomirapport har vi ett scenario där ekonomin återhämtat sig först kring 2024. Fram tills dess ser vi hög arbetslöshet och en tröghet i arbetsmarknaden, säger chefsekonomen Annika Wallenskog till Dagens Nyheter. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!