Kungens kock Stefano Catenacci efter anklagelserna: "Har inte ägt rum"

- 05/12/2020, 11:49

Stjärnkocken Stefano Catenacci lämnar nu sin hedersplats som kungens kock efter flertalet anklagelser om sexuella trakasserier från tolv av hans kvinnliga kollegor. I ett öppet brev skriver Catenacci att detta inte stämmer.

Stefano Catenacci arbetade med hederstiteln hovtraktör, alltså den som bär ansvaret för middagarna i kungahuset, men har nu hotats att bli av med titeln från hovet.

Erbjudit nyanställda befordran genom sex

Detta efter att tidningen ETC publicerade ett reportage med intervjuer från tolv olika kvinnor som alla menat att han ska ha sexuellt trakasserat dem på en daglig basis. Bland annat ska han ha erbjudit nyanställda en befordran om de hade sex med honom.

"De har inte ägt rum"

Bortsett från att Operakällaren nu tagit bort hans namn från deras webbplats, och hovet hotat med att ta bort hans hederstitel som kungens kock, har Catenacci gett svar på tal i ett öppet brev som DN publicerat:

”Den senaste veckan har det riktats anklagelser mot mig som person och chef. Jag tar dessa anklagelser på största allvar och vill från djupet av mitt hjärta be om ursäkt till de personer som upplevt att jag har betett mig på ett opassande sätt och missbrukat mitt ledarskap."

Han fortsätter:

"Det har aldrig varit min avsikt att kränka eller förolämpa någon. Det finns all anledning för mig att reflektera över mitt agerande. Jag vill tydligt säga att anklagelser om att jag skulle ha förgripit mig på medarbetare inte stämmer. Dessa påstådda händelser bestrider jag bestämt. De har inte ägt rum.”

"Jag har arbetat på Operakällaren i trettio år och det är en plats och ett arbete jag älskar. Efter den senaste veckans publiceringar är det med stor sorg som jag väljer att lämna Operakällaren och rollen som hovtraktör. Eftersom uppgiftslämnarna är anonyma har jag ingen möjlighet att bemöta deras anklagelser. Jag är förtvivlad och ledsen, på min och min familjs vägnar. Nu följer en tid av rannsakan.”

Anmäler för grovt förtal

Stefano Catenacci har nu tillsammans med sin advokat Hanna Lindblom anmält tidningen Dagens ETC och Expressen för grovt förtal. De planerar även att anmäla tidningarna till Mediernas etiknämnd.