Vilken av dessa personlighetstyper stämmer in på dig?
Vilken av dessa personlighetstyper stämmer in på dig? - Foto: Envato

Det finns åtta olika personlighetstyper – vilken är du?

En av psykologen Carl Jungs teorier gick ut på att det finns åtta olika personlighetstyper. Vilken av dessa är du?


Carl Jung var inte bara en av Freuds elever, han kom även att bli en mycket uppmärksammad forskare inom psykologi.

Han myntade bland annat begreppet analytisk psykologi och predikade för teorin om att alla människor kan delas in i åtta olika personlighetstyper, så kallade arketyper. Jung var även den forskare som konstruerade de välkända begreppen extrovert och introvert. Mellan dessa två finns det alltså åtta olika arketyper.

Vilken är du?

Reflexiv extrovert

Om du är en reflexiv extrovert kan du kalla dig själv smart och objektiv. Dessa personers handlingar baseras nämligen mestadels på sunt förnuft. De kräver även bevis för påståenden de stöter på, annars har de svårt att tro dig. Känsliga? Nja, de lutar snarare mot att vara ganska manipulativa mot andra personer.

Reflexiv introvert

De reflexivt introverta har svårt att relatera och samspela med andra. Däremot besitter de stor intellektuell aktivitet i hjärnkontoret. Envishet och uthållighet brukar vara två ord som förklarar denna slags introvert bra. De är också väldigt intressanta samtidigt som de är oförargliga.

Sentimental extrovert

Känner du att du ofta har lätt för att förstå andra och besitter ett stort socialt kapital? Då kanske du är en sentimental extrovert. Något en sentimental extrovert ofta kämpar med är att inte må dåligt när de blir åsidosatta av personer i deras närhet (FOMO, much?). Vad de däremot är riktigt bra på är att kommunicera.

Sentimental introvert

Har du däremot svårt att etablera social kontakt med andra, och snarare känner dig melankolisk? Då kan du tillhöra kategorin sentimental introvert. Dessa personer trivs inte i rampljuset utan håller sig helst i bakgrunden. De är däremot känsliga för andras behov.

Perceptiv extrovert

Här har vi en riktig njutningssökare! Dessa individer är svaga för objekt, inte sällan tillskrivs dessa objekt nästan magiska egenskaper av perceptiva extroverter. De kräver även konkreta saker för att idéer ska dra igång.

Perceptiv introvert

Troligtvis är du väldigt kreativ om du tillhör kategorin perceptiv introvert. Ofta hittas dessa bland konstnärer och musiker. Sinnenas upplevelser för dessa är ovärderligt och färg, textur och form är en viktig del av livet.

Intuitiv extrovert

Gillar du fart och fläkt? Är du en adrenalinjunkie? Då är du förmodligen en intuitiv extrovert. Rastlös, aktiv och målmedveten är nyckelorden för en sådan person. Att nå sina mål är ofta viktigare än någonting annat i livet, till och med så pass viktigt att de i princip struntar i andras välmående. Ouch.

Intuitiv introvert

Är du bra på att läsa av och känna hur andra människor mår? En intuitiv introvert har sällan svårt för att förstå vad andra människor vill, tänker och känner samtidigt som att de har svårt att ha kvar fötterna på jorden. De har nämligen en rik fantasi, drömmer sig ofta bort och är naturligt idealistiska.

Är du intresserad av psykologi? Då har vi mer läsning för just dig här:

LÄS MER: Det nya personlighetsdraget "hagioptasia" – har du det?

LÄS MER: Studie: Har du denna personliga egenskap lyckas du bäst med kärleken

LÄS MER: Har du något av de här dragen? Då kan det vara större risk att du fastnar i beroende

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.