Din blodgrupp avgör risken för corona.
Din blodgrupp avgör risken för corona. - Foto: Pixabay

Forskning visar: Dessa blodgrupper är mest utsatta för corona

I en tidigare dansk studie framkom det att blodgrupp A är den som är mest utsatt för att drabbas av corona. Ny forskning pekar på att det gäller både blodgrupp B och AB.


Tidigare i år rapporterade Nyheter24 om en dansk studie som visade på att din blodgrupp avgör hur pass stor eller liten risk det är att du drabbas av corona.

Studiens resultat pekade på att blodgrupp A är i riskzonen. Enligt en ny kanadensisk studie, publicerad i Annals of Internat Medicine, är istället blodgrupp B och AB riskfaktorer.

225 000 deltog

225 000 personer deltog i studien och testades för corona under första halvåret av 2020.

I blodgrupp B stod 4,1 procent för de smittade, medan 3,8 procent för blodgrupp AB. Detta i relation till 3,0 procent med blodgrupp A och 2,9 procent med blodgrupp 0.

Stor skillnad

Men forskarna såg också till andra faktorer.

Det finns nämligen andra sätt att dela in blodgrupper på. En person kan nämligen vara Rh-positiv eller Rh-negativ.

Det innebär att du antingen har eller saknar ett så kallat Rh-antigen på blodkropparnas yta – och det kan säga en hel del om hur pass stor risk du har för att drabbas av covid-19.

Cirka 85 procent av svenska befolkningen är Rh-positiva, det vill säga att du besitter Rh-antigen. Resterande 15 procent anses då sakna Rh-antigen, alltså är de Rh-negativa.

Det är just detta som den kanadensiska studien tagit hänsyn till – och de har sett en stor skillnad.

En person med Rh-negativ har 21 procent lägre risk för att drabbas av viruset i jämförelse med en Rh-positiv.

Men om du har tur och har blodgrupp 0, löper du 26 procent mindre risk i jämförelse med de andra blodgrupperna tillsammans. Bortsett från faktorer så som ålder och livskvalité så stämmer detta in gällande risken att drabbas av andra allvarliga sjukdomar; AB och B har även där större risk att drabbas.

Tre faktorer

Men hur kommer det sig att din blodgrupp påverkar risken för covid-19?

Enligt Johan Nordgren, docent i medicinsk mikrobiologi, beror det mycket på tre olika faktorer; naturligt antikroppsskydd, sockermolekyler och mindre koagulering i blodet.

Ett naturligt antikroppsskydd låter ju toppen i tider som dessa. Det är faktiskt på grund av detta som vården inte kan transfusera blod mellan personer med olika blodgrupper. A och B har redan naturliga antikroppar mot varandra, medan blodgrupp 0 har antikroppar mot bägge nämnda ovan.

Sockermolekylerna på cellernas yta ser olika ut beroende på vilken blodgrupp du har. Nordgrens teori är att dessa påverkar svårigheten för viruset att ta sig in i cellerna.

Mindre koagulering i blodet påverkar inte risken för att bli smittad. Däremot hjälper det att förhindra blodproppar, vilket forskning visat är vanligt bland de som insjuknar svårt i corona, rapporterar Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.