Vaccinlarm från Storbritannien.
Vaccinlarm från Storbritannien. - Foto: Bildkälla: Johan Nilsson/TT & Bixabay.

Larmet från Storbritannien – Allergichock av coronavaccinet

Storbritannien började vaccinera mot covid-19 i måndags. Nu bromsar dom vaccineringen i vissa målgrupper, efter att allergiska reaktioner rapporterats. Svenska experten menar dock att detta är positivt.


Storbritannien var i måndags först ut med att börja vaccinera befolkningen med Pfizer och Biontechs vaccin. Nu slår de brittiska myndigheterna larm, efter att två personer fått allergiska reaktioner av injektionen, rapporterar Sky News.

Båda dessa personer har en historik av "allvarliga allergiska reaktioner". Man tillämpar därför nu en "försiktighetsåtgärd" genom att uppmana personer med erfarenhet av allergiska reaktioner till följd av medicin, mat eller vaccin, att vaccinera sig, enligt Läkemedels- och hälsovårdsmyndigheten MHRA. 

– Båda återhämtar sig också väl, säger chefsöverläkaren Stephen Powis, skriver Aftonbladet.

"Ingen anledning till oro"

Vaccinforskare och professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet, Matti Sällberg, säger till Aftonbladet att varningen är positiv och ingen anledning till att bli skeptisk till vaccinet.

– Nej, det här gäller två personer av tusentals som vaccinerats, så det är väldigt väldigt ovanligt. Det är jättebra att man kan avråda just dem som vet om att de har reagerat med allergiska allvarliga infektioner tidigare, men för oss andra kan jag inte se någon orsak till oro, säger han till Aftonbladet.

Han understryker att det är viktigt att man övervakar processen och tar reda på vad de allergiska reaktionerna beror på.

Vikten av flera olika vaccin

Sällberg poängterar även hur viktigt det är att det finns flera olika vaccin till hands, eftersom det är individuellt hur känslig man är mot ett visst vaccin, skriver Aftonbladet

Just nu har Sverige avtal med de fem vaccinleverantörerna Pfizer, Moderna och Astra Zeneca. De har alla meddelat att de kan leverera doser under det första kvartalet nästa år, om de godkänns.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.