Samtliga barnoperationer på Karolinska ställs in då personalen flyttas till avdelningar för covidpatienter.
Samtliga barnoperationer på Karolinska ställs in då personalen flyttas till avdelningar för covidpatienter. - Foto: Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT.

Alla barnoperationer ställs in – personal flyttas

På Karolinska universitetssjukhuset ställs alla planerade barnoperationer nu in. Detta med anledning av att personalen istället flyttas till coronaavdelningar, rapporterar Dagens Nyheter.


Smittspridningen i Sverige ökar och sjukvårdspersonalen går på knäna.

Nu omfördelas personalen från barnverksamheten på Karolinska universitetssjukhuset till bemanning av vuxna coronapatienter. Totalt kommer 120 anställda på Astrid Lindgrens barnsjukhus flyttas.

– Flera av våra anställda har redan lånats ut, och nu blir det ännu mer eftersom den här situationen med pandemin fortsätter, säger Svante Norgren, temachef på Astrid Lindgrens barnsjukhus på Karolinska, till Dagens Nyheter. 

"Oerhört ansträngd"

Främst sjuksköterskor och undersköterskor kommer under jul och nyår arbeta med vård av vuxna, vilket gör att deras planerade barnoperationer ställs in. 

Svante Norgren menar att man vill visa solidaritet och därför bidra till vuxenvården, men att det är mycket slitsamt för personalen. 

Finansregionrådet Irene Svenonius påminner om hur viktigt det är att alla hjälps åt för att hålla ned smittspridningen. Hon menar att människor var bättre på att hålla avstånd i våras och att beskriver den nuvarande vårdsituationen i Stockholm som ”oerhört ansträngd”.

– Det är oerhört viktigt att alla förstår allvaret. De som drabbas är vårdens medarbetare. De går till jobbet varje dag för oss, för stockholmarna, så då måste vi stockholmare nu förstå att vi måste stanna hemma för dem, säger hon till Dagens Nyheter. 

"Utmana inte ödet"

Svenonius vädjar till stockholmarna att försöka fira jul på ett ansvarsfullt sätt. 

– Jag önskar att människor firar med sin närmsta familj. Utmana inte ödet genom att ha för stort julfirande, säger hon till Dagens Nyheter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!