Den andra coronavågen tycks vara svårare att bekämpa.
Den andra coronavågen tycks vara svårare att bekämpa. - Foto: Bildkälla: Pexels.

Så skiljer sig den andra coronavågen från den första

Coronapandemin tog hårt på en oförberedd värld i våras. Under sommaren såg många länder ett ljus i mörkret, men nu befinner vi oss återigen i ett kritiskt läge. Det finns flera orsaker till att den andra vågen är svårare att bekämpa än den första.


Antalet coronapatienter samt avlidna ökar i Sverige och flera andra länder. Vi befinner oss onekligen i en andra virusvåg. Experter har haft olika resonemang kring varför smittspridningen har gått åt fel håll. 

Det finns bland annat förklaringar som att länderna öppnade upp för snabbt och att människor började slappna av under sommaren. 

Svenska Dagbladet har nu, utifrån en sammanställning om överdödlighetens utveckling i Europa från nyhetstjänsten Newsworthy, listat andra förklaringar till varför läget ser ut som det gör. 

Smittan är mindre spretig

I våras såg smittan väldigt olika ut i olika regioner och länder. Till exempel såg man att huvudstäder som Stockholm och Madrid var hårt drabbade. Även norra Italien var en av de mest utsatta platserna. 

Nu, under andra vågen, är smittan mer jämnt fördelad i länderna, vilket gör det svårare att få bukt på smittspridningen. 

Andra vågen svårare att förutspå

Newsworthys sammanställning visar att överdödligheten i våras nådde sin topp cirka sex veckor efter att dödstalen börjat stiga. 

Under hösten har det varit först efter elva veckor som vågen verkat börjat vända. Samtidigt har dödstalen ännu inte börjat sjunka i flera länder – vilket gör det svårt att förutspå när kurvan kommer plana ut sig. 

Väder kan ha större effekt än vad man trott

De flesta experter har länge varit överens om att coronaviruset trivs bättre i kallare, torrare klimat. 

Det är inte helt klarlagt varför viruset föredrar kyla men att människor under hösten och vintern till större grad umgås inomhus är en tydlig faktor till smittspridningen. Våra immunförsvar försämras även under vinterhalvåret. 

Men nu pekar mycket mot att väder spelar in ännu mer än vad man tidigare trott, skriver Svenska Dagbladet. 

Mobildata från Telia visar nämligen att både rörligheten och rekommendationerna i Sverige såg likadant ut i slutet slutet av våren och början av sommaren – som nu under hösten. 

Trots detta sjönk smittspridningen då, medan den nu växer. 

"En dyster vinter framför oss"

Jonas Björk, professor i epidemiologi vid Lunds universitet, menar att utvecklingen man sett pekar på att den andra vågen kommer bli långvarig. 

– Det stämmer nog att vi har en dyster vinter framför oss, säger han till Svenska Dagbladet

Bildkälla: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!