Hur har coronapandemin påverkat svenskarnas sexliv?
Hur har coronapandemin påverkat svenskarnas sexliv? - Foto: Bildkälla: Pexels.

Så har pandemin påverkat singlars sexliv

Att det blir svårare att dejta mitt i en pandemi är väl kanske inte så konstigt när man ska hålla avstånd och minska sina sociala kontakter. Men visste du att sju av tio singlar inte har haft sex sedan corona bröt ut?


Dejtar du mindre under pandemin? Det är inget ovanligt! 

En undersökning av Aftonbladet och Demoskop visar att fyra av fem singlar inte har dejtat sedan coronapandemins start. Det beror delvis på att folk inte vill riskera att bli smittade, men det finns fler orsaker.

Ingenstans att vara 

Sexologen Kalle Norwald förklarar i Aftonbladet att det blir svårare att dejta när det inte finns någon plats att göra det på. 

Eftersom att smittspridningen ökat har regeringen fått ta till åtgärder, som att stänga ned platser där många människor vistas samtidigt. 

Vissa barer, restauranger och biosalonger, som är några av de vanligaste dejtingplatserna, har stängt på grund av pandemin. 

Bildkälla: Pexels.

Coronasäkra dejter

Norwald menar att man måste använda sin fantasi och testa nya, coronasäkra sett att dejta på. 

– Ta ett glas vin på zoom eller en promenad på distans, och se vad det landar. Det kan kännas lite konstigt, men man dör inte av att någonting känns lite konstigt, säger han till Aftonbladet.

Bildkälla: Pexels.

Onanera mera

Eftersom covid-19 är mycket smittsamt är all form av fysisk kontakt en risk till smittspridning. Viruset överförs bland annat via saliv, till exempel vid kyssar.  

Organisationen Rfsu understryker att du själv alltid är din säkraste sexpartner, speciellt under pandemin. När du onanerar riskerar du inte att smitta andra. 

Om du däremot vill ha sex med andra så är det säkraste sättet att göra det digitalt. 

Det är även viktigt att minimera antalet människor man träffar, hålla god hygien och endast ha sex om man känner sig helt frisk, skriver Rfsu. 

Slipper press och stress

Norwald påpekar att det även kan vara positivt att få en paus från sex. I dagens samhälle finns en stor press på människor att ha ett socialt liv fyllt av sex och kärlek, som kan vara skön att slippa ett tag.

– Det är ett gyllene tillfälle att fundera på vad man själv vill, och få distans till den här konstanta pressen av prestera i sex och relationer, säger han till Aftonbladet.

LÄS MER:

10 anledningar till varför du kan ha minskad sexlust

Här är de 11 vanligaste frågorna killar ställer om puberteten

Kvinnor berättar: Här är de största misstagen män gör under sex

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Får bygga för att fånga in koldioxid

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Hököpinge", skriver polisen på sin hemsida.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.