Måndag 4 Jul
Stockholm

10 anledningar till varför du kan ha minskad sexlust

Minskad sexlust kan bero på flera olika anledningar.
1 av 3
Nyheter24 har pratat med sexualupplysaren och författaren Sandra Dahlén om minskad sexlust. Foto: Shutterstock
Det kan vara bra att hålla koll på sin sexlust.
2 av 3
Generellt så tipsar Sandra om att det är bra att hålla koll på sin sexlust. Foto: Shutterstock
Minskad sexlust kan bero på flera olika anledningar.
3 av 3
För om sexlusten är borta under en lång period så kanske man bör fråga sig varför. Foto: Shutterstock

Nyheter24 har pratat med sexualupplysaren och författaren Sandra Dahlén om minskad sexlust.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vad kan minskad sexlust bero på och kan man göra något för att öka lusten? Nyheter24 pratade med sexualupplysaren och författaren Sandra Dahlén.

– Det kan vara att det händer något i livet, något jobbigt. Kanske går man igenom en kris eller känner sorg. Det kan vara något på jobbet eller om man börjar med en medicin som har minskad sexlust som en biverkning. Det finns många anledningar till varför man kan ha minskad sexlust, förklarar Sandra för Nyheter24.

Om man lever med en konstant stress så slår stressen ned sexlusten. Eller så kan det vara så att man lever med problematiska minnen eller erfarenheter som minskar sexlusten. 

– Lever man i en relation där man har något man inte riktigt rett ut så kan sexlusten också minska. Man kanske känner sig besviken, kränkt, sur eller ledsen över något som hänt och då kanske man går runt och känner sig arg på en partner och därför inte är så sugen på sex. 

Bild: Shutterstock

Men det finns också andra anledningar som hormoner, var man är någonstans i sin menscykel eller om det är så att sexet inte är skönt eller faktiskt gör ont. 

– Om man har sex som man tycker är ganska tråkigt eller sex som gör ont så kan det leda till att man förknippar det med obehag, till exempel om man har slidsamlag och det är torrt så kan det göra ont och skava. 

Generellt så tipsar Sandra om att det är bra att hålla koll på sin sexlust. För om den är borta under en lång period så kanske man bör fråga sig varför. Lever man med stress? Finns det något man inte har rett ut? Sjukdom? Hormoner? Dålig relation? 

– Det kan vara bra att kolla upp och se sexlusten som en mätare och indekator på hur man mår. Men det är vanligt att sexlusten går upp och ner och det är heller inte konstigt om det är månader eller perioder i livet då man tänker och fokuserar på något annat – och det måste få vara så. 

Men kan man göra något för att öka sexlusten om man känner att den försvunnit? Sandra menar att om man lever i en parrelation så är det är viktigt att båda känner att man vill göra något åt det, och inte vara anklagande mot varandra om man tar upp det. 

Bild: Shutterstock

– Man kan försöka fundera ut vad det bror på. Hur ser livet ut? Hur ser vår relation ut? Något man ska vara mån om är att inte förlora närheten, utan fortsätta krama varandra, mysa och pussas. Tappar man närheten blir distansen väldigt stor och det blir svårare att få tillbaka det senare. 

– Man kan också göra, se och prata om saker som man vet ökar lusten. Kanske onanera och ge sig själv en skön stund då och då så man väcker sexlusten. 

Men det kan också vara så att man som par tycker att det är skönt att under en period att inte ha sex. Eller om en av personerna i relationen går igenom en kris eller inte mår bra, så är det heller inte konstigt att hen inte vill ha sex. 

– Är det så, så borde man visa respekt och inte tjata och heller kanske inte pressa någon till att prata om varför, utan vara förstående. Är det så att både känner att man vill ha sex och inte riktigt kan se anledningen till varför man inte har det och inte hittar lust och sex så kan man gå till en parterapeut eller sex- och samlevnadsmottagning om man bor i större stad. 

TV: 5 saker du kan göra efter sex för att ta hand om ditt underliv

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du i en relation?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.