Forskning visar: I den här åldern är hjärnan som skarpast

- 19/12/2020, 17:29 -

Med hjälp av resultat från schackspelare har franska forskare nu kommit fram till att det finns en specifik ålder där hjärnan fungerar som allra bäst.

Är du en av de tusentals som suttit fastklistrad vid Netflixs nya succéserie Queen's Gambit, men alltid förundrats över hur smart huvudrollen är?

Nu har en studie, som genom forskning på schackspelare, kommit fram till att det faktiskt finns en ålder där hjärnan är som absolut skarpast.

1,6 miljoner drag

Forskare vid Institut Polytechnique de Paris mätte prestationer hos hela 841 schackspelare som varit aktiva mellan 1890 och 2014. 

Med hjälp av schackdatorprogrammet Stockfish 8, som tog fram det bästa möjliga draget för varje situation, jämfördes 24 379 matcher. Totalt sett analyserades 1,6 miljoner drag.

Ultimat ålder

Resultaten visade att hjärnkapaciteten, då inräknat koncentration, översiktlighet och lösningsorientering, fungerar som bäst vid 35 års ålder. Spelarnas prestationer steg fram till 25-års ålder och från och med 40-årsåldern började kurvan att gå nedåt igen, skriver Illustrerad Vetenskap.

Kurvan visade att det är vid 35 års ålder som hjärnan är i toppform. Bildkälla: Institut Polytechnique de Paris
Kurvan visade att det är vid 35 års ålder som hjärnan är i toppform. Bildkälla: Institut Polytechnique de Paris