Här listar vi några härliga nyheter från det annars ganska mörka 2020.
Här listar vi några härliga nyheter från det annars ganska mörka 2020. - Foto: Pixabay

Fyra glada nyheter från 2020 vi alla behöver höra

2020 har inte varit världens bästa år, av flera anledningar. Men trots pandemier och andra otäckheter så finns det faktiskt några nyheter som låter oss dra på smilbanden. Här listar vi några av dem:


Skottland först med att införa undervisning om LGBTQ

Efter en lång strid förd av TIE (Time for Inclusive Education red. anm) så har Skottland nu bestämt att införa undervisning om LGBTQ+ i de kommunala skolornas läroplaner. Detta för att bland annat uppmärksamma och synliggöra de viktiga frågor inom LGBTQ-samhället, men även för att förhindra homofobi och transfobi.

Landet har sedan länge varit i framkant för personer som identifierar sig inom LGBTQ+. De legaliserade samkönat äktenskap 2014 och redan 2009 blev det lagligt för ett samkönat par att adoptera.

– Detta skickar ett starkt och tydligt meddelande till HBTQ+-ungdomar i ent id med global osäkerhet att dessa individer värderas och accepteras i Skottland, sade Jordan Daly, medgrundare av TIE.

Heja Skottland!

Yoga blir en del av undervisningen i Nepal

I Nepal har ett nytt ämne lagts till i skolornas läroplaner – nämligen yoga.

Anledningen är för att uppmuntra elever till en hälsosammare livsstil och för att förebygga mental ohälsa. Eleverna kommer dock att få välja mellan inriktningarna yoga, naturlig medicin eller ayurveda. Ayurveda är en slags indisk läkekonst.

Kursen som inriktar sig på yoga kommer dessutom att innehålla information om moraliska värderingar.

Nya Zeeland erbjuder gratis menstruationsprodukter

Efter att det framkom att nästan 95 000 unga tjejer och icke-binära mellan 9 och 18 år gamla stannar hemma under menstruation på grund av att de inte har råd med tamponger och andra hygienprodukter, bestämde myndigheterna i Nya Zeeland att de kommer erbjuda gratis menstruationsprodukter runtom i skolorna.

– Genom att göra produkterna tillgängliga gratis, hjälper vi dessa unga personer att fortsätta sin utbildning i skolorna. Menstruation är ett faktum i livet för halva befolkningen och tillgången till dessa produkter är en nödvändighet, inte en lyx, sade landets kvinnominister Julie Anne Genter till CNN.

Två pandor fick barn efter 10 år under nedstängning av zoo

Pandorna Ying Ying och Lee Lee har under de senaste 10 åren kämpat med att få en liten pandabebis – men efter att zoo:et i Hong Kong stängde ned till följd av coronarestriktioner kom glädjebeskedet att de väntar barn.

Nu återstår 10 månader av väntan innan kärleksparet får sällskap av en liten minipanda.


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

1 timme sedan
Högsta domstolen i Maldiverna i Indiska oceanen har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Polisen i Östersund rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Centrum, berusad kvinna omhändertagen", skriver polisen på sin hemsida.