Enligt forskare representerar Nalle Puh och de andra djuren olika psykiska sjukdomar.
Enligt forskare representerar Nalle Puh och de andra djuren olika psykiska sjukdomar. - Foto: Pixabay

Forskarnas teori om Nalle Puh – du kommer aldrig se sagan på samma sätt igen

Gillade du Nalle Puh när du var liten? Kände du igen dig i karaktärernas egenskaper? Det kanske är inte så konstigt. Enligt forskare representerar nämligen varje figur en vanligt förekommande psykisk sjukdom.


I en studie som publicerades av några forskare analyserades karaktärerna i den fiktiva Nalle Puh-världen. Vad som kan verka vara en oskyldig, barnvänlig saga om de antropomorfiska djuren i Sjumilaskogen är enligt studien en dold beskrivning av olika psykiska sjukdomar.

Författaren till sagan, A.A Milne, led själv av posttraumatiskt stressyndrom som han drabbades av efter krigstiden.

Huruvida han planerade att tilldela varje karaktär en psykisk ohälsa är däremot oklart, men om man djupdyker in i djurens egenskaper känns det faktiskt inte helt otroligt!

Nalle Puh

Vi alla minns Nalle Puh som den glömska, klumpiga men söta nallen. Enligt forskarna visar Nalle Puh däremot tydliga tecken på att han kämpar med ADHD.

Dessa tecken innefattar hans osammanhängande tankar, dåliga och virriga minne samt oplanerade livsstil.

Tiger

Av forskarna blev Tiger diagnostiserad med hyperaktivitet. Att han är extremt impulsiv och tar beslut en aningen för snabbt för sitt eget bästa tyder på just detta. Dessutom tror han att allting kretsar kring honom och att alla vill vara där just han är.

Kanin

Kanin minns vi alla som organiserad och på snudden till perfektionist. Allt måste vara på sin plats och om det inte är som Kanin vill kan han bli ettrig och stressad.

För de som lider av OCD (Obsessive Compulsive Disorder red. anm) kan detta vara en enorm igenkänningsfaktor och faktum är att forskarna kom fram till att Kanins beteende tyder på allvarlig OCD.

I-or

Lilla I-or, som ständigt gick runt med ett regnigt moln över huvudet. Tänker man efter en extra sekund är det tydligt vad det där molnet kan associeras med – att lida av depression, som I-or enligt forskarna gör.

Molnet är alltså en metafor för I-ors nedstämdhet och mående.

Nasse

Lilla Nasse minns nog de flesta som otroligt ängslig och nervös. Detta tolkas som att han lider av ständig ångest. Oförutsedda ljud och andra otäckheter får honom orolig ut i fingerspetsarna.

Ru

Kängurun Ru befinner sig enligt studien på ett autismspektrum. Att han lätt hamnar i farliga situationer, har svårt att hänga med sin omgivning och ibland gömmer sig i sin mammas pung för att ignorera allt runtom sig är alla tecken på att Ru är autistisk.

Kängu

Rus mamma Kängus mentala ohälsa är kanske inte så lätt att upptäcka för somliga. Tittar man noga kan hennes beteenden och oro för sitt barn däremot tolkas som att hon lider av social fobi. 

Christopher Robin

Det är inte bara de små djuren som verkar lida av psykisk ohälsa, menar forskarna i studien. Christopher Robin har en extremt livlig fantasi och hänger dagarna in och ut med talande gosedjur.

Det kan tyda på att han lider av schizofreni, eftersom han har svårt att skilja på vad som är verkligt och inte.

Oavsett vad så är det en väldigt fin berättelse.

Bildkälla: Giphy
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!