Avslöjandet: Dan Eliasson var Kanarieöarna även i höstas

- 08/01/2021, 12:04 -

MSB:s Generaldirektör Dan Eliasson var på Kanarieöarna även i höstas, bekräftar MSB för DN.

Tidigare i veckan meddelade MSB:s generaldirektör Dan Eliasson att han avgår. Detta efter att Expressen avslöjat att han åkte till Las Palmas över jul och nyår. Något som fick starka reaktioner. 

Nu avslöjar Dagens Nyheter att Eliasson inte bara var på Kanarieöarna under jul och nyår, utan även i höstas. Det bekräftar MSB för tidningen. 

– Vi har inga uppgifter om hur länge Dan var på Kanarieöarna i höstas, men vi kan bekräfta att han var där privat, säger Josefin Morge på MSB:s presstjänst, till Dagens Nyheter.

Kreditkortet användes i Las Palmas i november

Nu kan även Expressen avslöja att Eliassons kreditkort användes på Kanarieöarna tidigare i höstas. Den 2 november ska generaldirektörens Eurocard ha använts i ett varuhus i Las Palmas. 

Dan Eliasson har inte uttalat sig om resan som ska ha ägt rum i november. I brevet till MSB nämner han enbart julresan, som han menar var nödvändig. 

”Mitt val då var att prioritera familjen, som har fått stå tillbaka under både det gångna året och också under de närmare 20 år jag haft ledande befattningar i min statliga yrkeskarriär. Familjen har sedan länge ett eget boende i Las Palmas. Min dotter vistas och jobbar där en längre period”, skrev Eliasson i brevet till MSB.

Förtroendet för skadat

Redan innan Eliasson begärde att få lämna sin post som generaldirektör, avslöjade Expressen att hans medarbetare på MSB ansåg att det var det enda alternativet. Man ansåg att förtroendet för Eliasson och myndigheten hade skadats så pass mycket. En åsikt som Eliasson verkar dela. 

”Jag gör detta av respekt för er mina kollegor på MSB som behöver fokusera på att hantera pandemin och inte att krishantera för en GD. Ni behöver arbetsro för att utföra era viktiga arbetsuppgifter. Självklart spelar omsorg och kärlek till min familj en avgörande roll”, skriver han i brevet till MSB.

Han avslutade brevet med att hylla sina kollegor på MSB. 

”Ni är fantastiska människor som gör en oerhörd skillnad för Sverige. Fortsätt det framgångsrika utvecklingsarbete som nu pågår”, skrev han. 

Bildkälla: Henrik Montgomery/TT.

LÄS MER: 

Efter Eliassons julresa: "Flera är knäckta och gråter"

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson avgår