Dan Eliassons julresa har upprört många.
Dan Eliassons julresa har upprört många. - Foto: Bildkälla: Pontus Lundahl/TT.

Efter Eliassons julresa: "Flera är knäckta och gråter"

MSB:s generaldirektör Dan Eliassons julresa till Las Palmas har skakat Sverige. Även internt på MSB är människor upprörda, och anser att Eliasson måste lämna posten.


Förra veckan kunde Expressen avslöja att Dan Eliasson, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), reste till Las Palmas över jul och nyår. 

Nyheten skapade starka känslor och reaktioner hos hela Sveriges befolkning. Inte minst andra politiker och myndighetspersoner. Detta eftersom att Folkhälsomyndigheten har avrått från att göra icke-nödvändiga resor. 

Läs mer om det här: Hård kritik mot Dan Eliasson efter resan till Las Palmas

"Flera är knäckta och gråter"

Eliassons julresa har även fått stora reaktioner internt på MSB, rapporterar Expressen. 

– Det är en utbredd uppfattning att Dan måste gå. Flera är knäckta och gråter. Folk har slitit så hårt i snart ett år och sedan gör han så här utan att fatta eller bry sig om vilka konsekvenser det får för myndigheten, säger en centralt placerad källa på MSB till Expressen. 

Källor till Expressen säger att det enda alternativet nu är att Eliasson avgår självmant eller sparkas av regeringen. Det kommer vara omöjligt för MSB att utföra sitt uppdrag när förtroendet för generaldirektören, och därmed myndigheten är så pass skadat, menar de. 

– Det är på ett sätt irrelevant om regeringen har förtroende för honom eller inte, så länge inte allmänheten har det. MSB kan inte utföra vårt uppdrag om folk inte har förtroende för oss. Inget vi gör framöver i pandemin kommer att få genomslag. Han borde värna MSB, medarbetarna på myndigheten och svensk krisberedskap genom att avgå, säger en tung källa på myndigheten till Expressen

"Bör ta konsekvenserna och lämna sitt jobb"

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson la i veckan ut ett Facebookinlägg där han uppmanar Eliasson att avgå. 

"Hade jag lett den svenska regeringen så hade jag inte accepterat att chefen för landets krisberedskapsmyndighet först predikar för folket att man ska avstå från allt som inte är nödvändigt, och därefter själv reser utomlands och lämna landet när krisen blir värre. Det är ansvarslöst. Han bör ta konsekvenserna av detta och lämna sitt jobb", skriver Kristersson på Facebook.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch anser att Eliasson ska avgå, enligt SVT.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) ska träffa Dan Eliasson senare i veckan "för att lyssna och prata igenom den uppkomna situationen”, skriver SVT

Dan Eliasson och Mikael Damberg under en pressträff om situationen gällande coronaviruset, efter möte i krishanteringsrådet. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!