Dan Eliassons tidigare jobb är många.
Dan Eliassons tidigare jobb är många. - Foto: Henrik Montgomery / TT

Dan Eliassons tidigare jobb – här är hans brokiga CV

Efter massiv kritik valde Dan Eliasson att lämna sin post som generaldirektör för MSB. Men det är inte det första kneget som slutat i moll för 59-åringen. Nyheter24 har listat Eliassons tidigare jobb.


Det har stormat rejält kring Dan Eliasson i januari efter att det avslöjades att han besökt sin dotter på Kanarieöarna under julen.

Efter kritik från flera håll valde han att lämna sitt arbete som generaldirektör för MSB den 6 januari, läs mer om det här.

Det är inte första gången 59-åringen är i blåsväder under sin yrkeskarriär – och han har hunnit med en hel del sedan han började studera juridik vid Uppsala universitet 1984.

Nyheter24 presenterar Eliassons tidigare jobb och karriär: 

Punkare

Dan Eliasson spelade som ung i punkbandet Bad Boo Band. Bandets mest kända låt är ”Knulla i Bangkok” – en nidlåt om en man som går till prostituerade i den thailändska huvudstaden. 

Statssekreterare

Mellan 2001 och 2006 så var han statssekreterare hos dåvarande justitieministern Thomas Bodström. 

Säpo

Efter regeringsskiftet hoppade Eliasson på jobbet som tillförordnad biträdande chef för Säkerhetspolisen. 

Migrationsverket 

Mellan 2007 och 2011 var Eliasson generaldirektör för Migrationsverket.

Försäkringskassan 

Efter Migrationsverket flyttade Eliasson vidare till Försäkringskassan. Efter några år på posten som generaldirektör hamnade han i blåsväder 2014 och förtroendet hos de anställda åkte i botten. 

Kraftig kritik riktades mot ledningen och en internutredning inleddes. Ledningen beslutade då bland annat att samtliga mejl från de 13 000 anställda sedan ett halvår tillbaka skulle raderas, vilket inte direkt hjälpte internutredarens arbete, skriver Expressen. 

Rikspolischef 

I januari 2015 utsågs Eliasson till rikspolischef. 

Under sina år på posten fick han mycket kritik för sitt arbete med omorganisationen av polisen, och för de fallande siffrorna i antalet utredda brott, läs mer om det här.

Det slutade med att Eliasson lämnade polisen den 15 februari 2018 och begav sig mot MSB.

MSB

Sedan dess har Eliasson varit generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – fram tills den 6 januari 2021. 

Efter att det avslöjats att 59-åringen firat jul på Kanarieöarna fick han utstå massiv kritik. Eliasson valde sedan att lämna sitt uppdrag med följande ord:

“Det viktiga är inte jag som person. Det viktiga är hur vi som samhälle hanterar pandemin och att allt fokus är på den otroligt viktiga uppgiften. Skälet för mitt ställningstagande är att MSB som myndighet ska få bästa möjliga förutsättningar att genomföra sitt viktiga uppdrag. Det är därför som jag i dag har begärt förflyttning om att lämna uppdraget.”

Mer om avhoppet kan du läsa här.

Vad händer nu?

Nu väntar omplacering och en tjänst vid regeringskansliet. 

Eliasson har en tidsbestämd anställning till slutet av 2022 och får behålla sin lön på 160 000 kronor i månaden. 

LÄS MER: 

Efter Eliassons julresa: "Flera är knäckta och gråter"

Dan Eliasson var på Kanarieöarna även i höstas

Här är nya pandemilagen – detta gäller

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!