Professorn Agnes Wold om pandemilagen: "Ingen effekt"

- 10/01/2021, 16:34
Agnes Wold är professor och lärare.

Agnes Wold är professor och lärare.

Adam Ihse/TT NYHETSBYRÅN

Det var så sent som i fredags som den nya, omtalade pandemilagen gick igenom. Någon som däremot ställer sig skeptisk till att en sådan lag kommer fungera och bromsa smittspridningen är professorn Agnes Wold.

Den nya pandemilagen tillåter regeringen att bland annat sätta maxtak för antal personer på olika platser såsom allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, platser för konserter, bio och teater, kollektivtrafiken, butiker och köpcentrum. Här kan du läsa mer ingående vad pandemilagen går ut på.

"Inte har någon effekt"

Vissa experter ställer sig dock kritiska till hur den nya lagen kommer att fungera och vara effektiv. En av dessa är Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.

– Det är typiskt en sådan här grej, att man gör det man kan åt något, även om det inte har någon som helst effekt. Dit hör ju att stänga butiker och så, säger Agnes Wold.

Kan leda till fler inskränkningar

I hennes mening kan det vara riskfyllt att ge politiker en sådan makt som kommer med en pandemilag. Hon teoretiserar kring att det snarare kan leda till större begränsningar i yttrandefriheten, vilket kan göra det enklare för ytterligare lagar att klubbas igenom i framtiden.

– Det är väldigt farligt att ge politiker redskap att göra något som då inte har någon som helst precision.

"Ganska snart"

Men inte alla professorer håller med varandra. Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet menar att en pandemilag visst kommer vara positivt för samhället.

– Jag skulle tro att vi kommer se en begränsning av spridningen av corona ganska snart, men vi kommer aldrig få veta om det berodde på nya smittskyddsåtgärderna, vaccineringen eller kombinationen av de båda, säger han till Expressen.