Agnes Wold är professor och lärare.
Agnes Wold är professor och lärare. - Foto: Adam Ihse/TT NYHETSBYRÅN

Professorn Agnes Wold om pandemilagen: "Ingen effekt"

Det var så sent som i fredags som den nya, omtalade pandemilagen gick igenom. Någon som däremot ställer sig skeptisk till att en sådan lag kommer fungera och bromsa smittspridningen är professorn Agnes Wold.


Den nya pandemilagen tillåter regeringen att bland annat sätta maxtak för antal personer på olika platser såsom allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, platser för konserter, bio och teater, kollektivtrafiken, butiker och köpcentrum. Här kan du läsa mer ingående vad pandemilagen går ut på.

"Inte har någon effekt"

Vissa experter ställer sig dock kritiska till hur den nya lagen kommer att fungera och vara effektiv. En av dessa är Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.

– Det är typiskt en sådan här grej, att man gör det man kan åt något, även om det inte har någon som helst effekt. Dit hör ju att stänga butiker och så, säger Agnes Wold.

Kan leda till fler inskränkningar

I hennes mening kan det vara riskfyllt att ge politiker en sådan makt som kommer med en pandemilag. Hon teoretiserar kring att det snarare kan leda till större begränsningar i yttrandefriheten, vilket kan göra det enklare för ytterligare lagar att klubbas igenom i framtiden.

– Det är väldigt farligt att ge politiker redskap att göra något som då inte har någon som helst precision.

"Ganska snart"

Men inte alla professorer håller med varandra. Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet menar att en pandemilag visst kommer vara positivt för samhället.

– Jag skulle tro att vi kommer se en begränsning av spridningen av corona ganska snart, men vi kommer aldrig få veta om det berodde på nya smittskyddsåtgärderna, vaccineringen eller kombinationen av de båda, säger han till Expressen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.