Mattias Borg är fortfarande försvunnen.
Mattias Borg är fortfarande försvunnen. - Foto: Privat/Polisen

Experten hittade Kim Wall – sätts in i sökandet efter Mattias, 17

Mattias 17, är fortfarande spårlöst försvunnen. Nu har polisen tagit in den danska professorn som hittade Kim Walls kvarlevor – för att söka efter pojken i ån Lagan.


Utan skor och jacka lämnade Mattias Borg en fest i Ljungby den 5 december. Trots stora sökinsatser, efterlysningar i sociala medier och mängder av polisförhör har den 17-årige pojken inte hittats.

En av teorierna polisen arbetar med är att Mattias ska ha hamnat i Lagan – en å som rinner genom det område där han senast sågs.

Läs mer: Mamman om när Mattias försvann: Han knackade på dörrar

Kim Wall-expert inkopplad

Polisen har vid flera tillfällen sökt efter Mattias i Lagan utan resultat. 

I torsdags markerade specialtränade hundar ett område i ån – där polisen nu fortsätter sökandet. 

Till hjälp har man tagit in en dansk professor, som var med i arbetet att hitta kvarlevorna efter svenska journalisten Kim Wall. 

Professorn, som begärt att få vara anonym, ska med hjälp av hundarnas doftmarkeringar räkna ut var i ån polisen ska söka. 

– Det är ett speciellt protein som utsöndras av en kropp som ligger i vatten. Detta har olika förflyttningstider i vatten beroende på vilket djup det ligger på, hur varmt eller kallt det är och hur stark ström det är. Alla faktorerna vägs in och då kan man räkna ut ungefär hur långt från platsen hundarna markerar som objektet ligger, säger Johan Eklöf, dykledare Kustbevakningen till Aftonbladet.

Goda chanser

Enligt Eklöf är förutsättningarna att hitta Mattias i Lagan goda – om han finns där. 

– Finns han där och sökningarna fortsätter utefter de här beräkningarna så är chanserna goda att han återfinns, säger Eklöf till Aftonbladet.

LÄS MER: 

Nu har Mattias, 17, varit försvunnen en månad

Försvunne Mattias, 17: Nu utreder polisen människorov

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 24 april

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.

Lägre vinst och högre kostnader för storbanken

Det går sämre än väntat för storbanken Handelsbanken.Vinsten pressas nedåt och kostnaderna lyfter med 12 procent i första kvartalet i år.

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

VMA om kraftig brand i Södertälje

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i Södertälje med anledning av en brand i en industrilokal, rapporterar P4 Stockholm.

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.