Experten hittade Kim Wall sätts in i sökandet efter Mattias, 17

- 19/01/2021, 08:44 -

Mattias 17, är fortfarande spårlöst försvunnen. Nu har polisen tagit in den danska professorn som hittade Kim Walls kvarlevor – för att söka efter pojken i ån Lagan.

Utan skor och jacka lämnade Mattias Borg en fest i Ljungby den 5 december. Trots stora sökinsatser, efterlysningar i sociala medier och mängder av polisförhör har den 17-årige pojken inte hittats.

En av teorierna polisen arbetar med är att Mattias ska ha hamnat i Lagan – en å som rinner genom det område där han senast sågs.

Läs mer: Mamman om när Mattias försvann: Han knackade på dörrar

Kim Wall-expert inkopplad

Polisen har vid flera tillfällen sökt efter Mattias i Lagan utan resultat. 

I torsdags markerade specialtränade hundar ett område i ån – där polisen nu fortsätter sökandet. 

Till hjälp har man tagit in en dansk professor, som var med i arbetet att hitta kvarlevorna efter svenska journalisten Kim Wall. 

Professorn, som begärt att få vara anonym, ska med hjälp av hundarnas doftmarkeringar räkna ut var i ån polisen ska söka. 

– Det är ett speciellt protein som utsöndras av en kropp som ligger i vatten. Detta har olika förflyttningstider i vatten beroende på vilket djup det ligger på, hur varmt eller kallt det är och hur stark ström det är. Alla faktorerna vägs in och då kan man räkna ut ungefär hur långt från platsen hundarna markerar som objektet ligger, säger Johan Eklöf, dykledare Kustbevakningen till Aftonbladet.

Goda chanser

Enligt Eklöf är förutsättningarna att hitta Mattias i Lagan goda – om han finns där. 

– Finns han där och sökningarna fortsätter utefter de här beräkningarna så är chanserna goda att han återfinns, säger Eklöf till Aftonbladet.

LÄS MER: 

Nu har Mattias, 17, varit försvunnen en månad

Försvunne Mattias, 17: Nu utreder polisen människorov