Nytt misstänkt coronasymtom: "Covid-tunga"

- 15/01/2021, 19:36

Huvudvärk, feber och förkylning är välkända symtom för corona. Men nu meddelar allt fler forskare att de sett ännu ett symtom som kan tyda på covid-19 – och den hittar du på tungan.

Sedan pandemin fick hela världen att stanna upp fortsatte forskare att studera viruset. Ju längre tiden gick, desto mer symtom har dykt upp – det ena konstigare än det andra.

Bland annat är feber, halsont och förkylning några av de mest förekommande symtomen på corona. Flera har även rapporterat om att de förlorat lukt-och smaksinne. Läskigt!

Glossit

Men värre blir det. Nu har nämligen professorn och epidemiologen Tim Spector meddelat att han sett en ökning av ännu ett ovanligt symtom, nämligen att tungan beläggs med ett synligt lager av... Ja, vad då egentligen?

Symtomet misstänks vara glossit, vilket är en gul-vit beläggning på tungan som oftast uppstår av bland annat dålig munhygien, kända sjukdomar eller tungsveda.

"En av fem personer med covid har fortfarande mindre vanliga symtom som inte kommer med på den officiella PHE-listan – till exempel hudutslag. Jag ser ett ökande antal Covid-tungor och konstiga munsår", skriver epidemiologen bland annat och visar en bild på hur det kan se ut.

Gabriel Scally, folkhälsoläkare, har sett liknande symtom kopplat till covid-19 under en längre period. Hon förklarar för Mirror att den medicinska termen kallas för "akut svullnad i tungan" som en del av glossit.