Corona ökar på arbetsplatser
Corona ökar på arbetsplatser - Foto: Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB/TT. Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman/SvD/TT.

Rekordhög smittspridning på svenska arbetsplatser

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har sedan en lång tid tillbaka uppmanat alla som kan att jobba hemifrån för att minska spridningen av coronaviruset. Trots detta tycks smittspridningen på arbetsplatser runtom i landet öka och nå nya dystra rekord.


Sedan i mars förra året har Folkhälsomyndigheten uppmanat svenskarna att jobba hemifrån om de kan. Även regeringen har betonat vikten av att arbetsgivare ger anställda de förutsättningar som krävs för att kunna jobba på distans.

— Vi behöver se till att alla som kan verkligen jobbar hemifrån och att arbetsgivarna tar sitt ansvar, sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till SVT i december.

Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Sedan i februari förra året ska arbetsgivare dessutom göra en så kallad tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket om någon av de anställda har exponerats för coronaviruset under arbetstid. 

Vad innebär det då? Jo, det kan vara allt från att den anställde kommit i kontakt med droppar som innehåller viruset till att den anställde utfört arbetsuppgifter i närheten av en person som är misstänkt eller konstaterat smittad av corona eftersom fysisk distansering inte varit möjlig. 

Oroande rekord

När jul- och nyårsledigheten nu är över har allt fler börjat jobba igen. Detta tycks även ha medfört att smittspridningen på landets arbetsplatser skenar och når nya rekordnivåer, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Under den sista veckan i december tog Arbetsmiljöverket emot 209 tillbudsanmälningar. Detta medan de under de två första veckorna tog emot 361 respektive 484 anmälningar. 

— Det är en hög siffra som följer smittläget i landet. Det är oroande, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket, till TT

Majoriteten av anmälningarna kommer från arbetsplatser inom vård och omsorg och de flesta anmälningarna under både hösten och vintern gäller smittspridning mellan kollegor. 

— Om vi säger att du och jag har ett möte på arbetsplatsen, på kvällen blir jag sjuk och gör ett snabbtest som visar att jag har corona. Då var jag antagligen smittsam när vi träffades och det ska anmälas, säger Scholander. 

Coronarelaterade tillbudsanmälningar

Vecka 2 (2021): 484
Vecka 1 (2021): 361 
Vecka 53 (2020): 209
Vecka 52 (2020): 283
Vecka 51 (2020): 256
Vecka 50 (2020): 243
Vecka 49 (2020): 221
Vecka 48 (2020): 166
Vecka 47 (2020): 190
Vecka 46 (2020): 136) 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!