Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix / TT
Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix / TT - Foto: Paul Kleiven

Fem enkla tips för att underlätta längdskidåkningen

Många planerar nog att åka längdskidor under sportlovet. I spåren finns det allt från proffs till nybörjare. Här kommer fem enkla tips!


1. Längden på stavarna

Längden på dina stavar spelar stor roll när du åker. Man ska oftast välja lite längre stavar än vad man tror. En bra tumregel är att stavarna ska nå upp till armhålorna. Då avlastar man benen och tar istället styrka från överkroppen. Om stavarna är för korta så kan man inte riktigt trycka sig framåt lika effektivt.

Något som kan vara skönt är att ha en handledsrem så man slipper tappa staven i farten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

2. Lager på lager

Till skillnad från när man åker slalom så ska man oftast klä sig lite tunnare när man åker längdskidor. En bra grej att tänka på är att ta på sig tunna kläder men många lager. Eftersom hela kroppen kommer få sig ett arbetspass blir man oftast väldigt varm. Då är det bättre att kunna ta av sig ett av sina lager och lägga ned i ryggsäcken. 

3. Kläder som andas

Eftersom man blir så varm och svettig är det viktigt att ha bra material på sina kläder. Så man inte har en tröja som suger åt sig all svett som sedan kyler ned kroppen. Välj material på kläder som har en bra andningsförmåga, även underkläderna. Vissa vindtäta jackor har även dragkedja i armhålorna så man kan öppna upp och lufta - supersmart!

4. Dubbla strumpor

Att få skoskav är jättejobbigt - och gör otroligt ont. Ett tips är då att ha dubbla par strumpor i pjäxan. Och att man inte tar två par av sina tjockaste strumpor utan ett par tunna som andas och ett par tjocka så fötterna behåller värmen. Ett skoskav under första dagen av sportlovet kan förstöra mycket.

Foto: Maja Suslin / TT

5. Ramlat? 

Ingen har väl bara ställt sig på skidorna och aldrig ramlat. Men vad ska du tänka på om det händer dig? För det första är det svårt att resa sig upp med skidorna i spåret. Lägg dem istället tvärs över spåret och ta hjälp av dina armar och höfter. Inte av stavarna, de är alldeles för långa. Risken för att ramla blir mindre om du tänker på att böja knäna i en nedförsbacke. 

Läs mer:

- Coronautbrott i Sälen – flera i personalen har insjuknat

- Petter Northug testar yoga – och det går allt annat än bra

- Här åker de skidor nakna och slår ett galet världsrekord

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du åka längdskidor?
Tack för din röst!