Två barn har dött i samband med TikTok utmaningen "blackout challenge".
Två barn har dött i samband med TikTok utmaningen "blackout challenge". - Foto: Foto: Jessica Gow/TT och Alberto Lobianco/TT

Livsfarlig TikTok-utmaning sprids bland unga — två barn döda

"Blackout challenge" är den utmaning som just nu sprids bland unga på TikTok — och den har visat sig vara livsfarlig. Under den senaste veckan har två barn dött i samband med utmaningen.


TikTok har snabbt blivit en av de mest populära sociala plattformarna för unga över hela världen. I Sverige använder sju av tio svenskar appen, varav många är barn, enligt Internetstiftelsens senaste rapport. Hela 27 procent av svenska barn 11-19 år använder TikTok dagligen. 

På appen förekommer utmaningar eller virala trender som sprids bland användarna. Dessa kan till exempel bestå av att göra en danskoreografi eller att mima till låtar eller andra former av ljudklipp. 

Men nu sprids utmaningen "blackout challenge" på TikTok — och den har fått dödligt utfall. 

Utmanas att förlora medvetandet

Utmaningen "blackout challenge" går ut på att den som antar utmaningen ska kväva sig själv tills att den svimmar. Det här medför stora medicinska risker. 

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

— Självklart är det en oerhört dålig idé att utsätta sig själv för det här. Syrebrist kan leda till allvarliga hjärnskador och ge bestående men, även om du inte dör, säger allmänläkaren Annika Gudmundsson till Nyheter24.

Barn döda i samband med utmaningen

Under den senaste veckan har två barn avlidit i samband med utmaningen. Den 21 januari hittades en tioårig flicka på Sicilien av sin femåriga lillasyster med ett skärp runt sin hals och med sin mobiltelefon i sin hand. 

Flickan fördes till ett sjukhus i Palermo, där hon förklarades hjärndöd och senare dog, rapporterar The Guardian

— Vi visste inte att hon deltog i den här utmaningen. Vi visste att hon använde TikTok för att dansa och för att titta på videoklipp. Hur skulle vi någonsin ha kunnat föreställa oss att såna här grymheter förekom?, säger flickans pappa till La Repubblica, enligt The Guardian. 

Den 10-åriga flickan begravdes den 26 januari. Foto: Alberto Lobianco/TT

Men bara fyra dagar senare, den 25 januari, hittades en nioårig pojke död på ön Trinidad efter att ha deltagit i TikTok-utmaningen. Enligt Trinidad Guardian har nu landets myndigheter uppmanat föräldrar att vara mer uppmärksamma på vad deras barn gör och exponeras för på sociala medier. 

"Säkerhet är vår absoluta prioritet"

Efter dödsfallet i Italien blockerade den italienska dataskyddsmyndigheten TikTok i landet fram till den 15 februari. Man krävde också att TikTok skulle blockera användare av appen vars ålder inte verifierats. 

Foto: Kiichiro Sato/TT

Enligt TikTok själva tar de sina användares säkerhet på största möjliga allvar.

— Säkerhet är vår absoluta prioritet och vi arbetar konstant med att stärka våra riktlinjer, vår hantering och vår teknologi för att skydda alla användare, men i synnerhet yngre användare, skriver TikToks talesperson i Italien till Reuters

Läs mer

Livsfarliga TikTok-utmaningen: Tioåring riskerade livet

Här är nya, vidriga, TikTok-utmaningen: Att kissa på sig

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

1 timme sedan
Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

1 timme sedan
Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.