Måndag 6 Dec
Stockholm

Nina Rung om åldersgräns för porr: "Inför krav på Bank-ID"

Nina Rung föreslår krav på Bank-ID för att konsumera porr.
Nina Rung föreslår krav på Bank-ID för att konsumera porr. Foto: Foto: Fredrik Persson/TT och Johan Nilsson/TT

Att regelbundet titta på porr har blivit vanligt bland unga. Men samtidigt varnar flera experter om de konsekvenser som porrtittandet kan ha. Nu föreslår Nina Rung att tillgången till porr bland barn och unga ska begränsas — med hjälp av Bank-ID.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Att titta på porr är vanligast bland svenska män i åldrarna 16-29 år, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten. Hela 41 procent av dessa män uppger att de porrsurfar dagligen eller minst tre gånger i veckan. 

Samtidigt vittnar barnmorskor om att den tillgängliga nätporren gör att unga tjejer känner sig tvingade att ställa upp på sådant som egentligen gör ont eller är obekvämt i tron om att det är så sex ska vara. 

Nu menar Nina Rung, kriminolog och en av initiativtagarna till den ideella föreningen Huskurage, att ungas tillgång till porr måste begränsas. 

Porrens många konsekvenser

Med hjälp av 17 experter, däribland barnmorskor, forskare och sexologer, har Rung tagit ett samlat grepp om porren och dess konsekvenser i boken "Stora porrboken".

Nina Rung. Foto: Johan Nilsson/TT

— Det finns väldigt många och spridda konsekvenser. I boken tar vi upp olika perspektiv. Allt från barnmorskan som berättar hur unga tjejer kommer in med skador i underliv, till unga tjejer som själva beskriver hur de lever i en ”porrifierad värld” där killar tar stryptag eller drar dem i håret vid sex, säger Rung till Nyheter24 och fortsätter:

— Konsekvenserna blir även tydliga i det område som jag utrett, alltså sexuella övergrepp och våldtäkter på både vuxna och barn. Där beskriver ofta förövare hur de blir peppade till och inspirerade av porren till att göra vissa handlingar. Det finns mängder av studier som visar hur män som tittar på porr blir mer positiva till sexuellt våld, mer bagatelliserande och mycket mer förlåtande gentemot sexuellt våld, säger Rung. 

Förslaget: Inför Bank-ID på porrsajter

Enligt Rung är det nu dags att tillgången till porr bland barn och unga begränsas. I likhet med hur barns tillgång till alkohol begränsats med hjälp av id-kontroller på Systembolaget, menar Rung att svenska politiker kan begränsa deras tillgång till porr.

— Man kan sätta begränsningar genom att se till att det finns fungerande filterlösningar, men framförallt tänker jag att man måste införa krav på Bank-ID. Alltså, är du inte över 18 år, då kan du inte komma in på porrsajter från Sverige, säger hon.

Foto: Fredrik Persson/TT

Rung är inte ensam om att vara för att begränsa tillgången till porr bland barn och unga — snarare tvärtom. En Sifo-undersökning från förra året, genomförd på uppdrag av Unizon, visar att 79 procent av tjejer och killar i åldrarna 13-17 år vill ha lagstiftning som begränsar deras egen tillgång till porr. 

Samma undersökning visar att 91 procent av kvinnor respektive 50 procent av män, i åldrarna 18-79 år, vill ha en mer begränsande lagstiftning. 

"Politiker behöver vakna"

Foto: Henrik Montgomery/TT

När Nyheter24 frågar Rung varför politiker inte infört någon lagstiftning när det gäller barns tillgång till porr säger hon att "politiker behöver vakna". Hon menar att de är medvetna om problematiken, men att de förmodligen är rädda för att ta tag i den.

— Det är inte så att politiker inte har den här kunskapen, för det har många sett till att de har. Men jag tror att det är en känslig fråga. 70 procent av svenska män konsumerar porr och omkring 40 procent gör det nästan varje dag. Det är en väldigt stor grupp. Att då börja prata om problemen med det och vad det kan leda till, det kan vara känsligt eftersom att man då kan trampa väldigt många på tårna, säger Rung. 

Läs mer

Nina Rung: Samtycke är porrens sämsta vän

Com Hem lanserar mobilabonnemang med porrfilter

Porr visades på storbildsskärm i Kalmar — istället för trafikinfo

Kommentera
Kopiera länk
Dela