Nu är innehav av droger lagligt i Oregon

- 02/02/2021, 19:41 -

I USA är innehav av droger ett brott som kan resultera i både böter och fängelsestraff. Men det finns ett undantag — delstaten Oregon. Där avkriminaliserades nämligen innehav av droger under gårdagen.

Det var redan under det amerikanska valet i november som invånarna i delstaten Oregon röstade för att avkriminalisera droginnehav, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

Igår blev valresultatet till verklighet. Polisen i Oregon kan inte längre gripa eller åtala någon för droginnehav — oavsett om det gäller kokain, heroin eller ecstasy — så länge mängden inte är för stor.

Konsekvensen: Avgift eller rehabilitering

Foto: Martina Holmberg/TT

Det är fortfarande brottsligt och straffbart att exempelvis tillverka eller sälja droger i Oregon. Men om du påträffas med en mindre mängd droger kommer du, enligt ABC News, istället att "straffas" med en avgift på drygt 850 kronor eller behöva genomgå ett drogrehabiliteringsprogram. 

"Fokus på hälsa framför kriminalitet"

Volontärer bär på namninsamlingar som senare ledde till omröstningen i Oregon. Foto: AP/TT

När avkriminaliseringen nu trätt i kraft väntas omkring 3 700 färre invånare i Oregon att dömas för droginnehav varje år. Fokus riktas istället mot behandling av de som tar droger. För Kassandra Frederique, ordförande vid den ideella organisationen Drug Policy Alliance, är avkriminaliseringen en seger.

– Idag har den första dominobrickan i det grymma och inhumana kriget mot droger fallit och avfyrat vad vi förväntar oss vara en rad andra ansträngningar med fokus på hälsa framför kriminalitet, säger Frederique till ABC News.

Alla delar dock inte Frederiques positiva inställning. 

"Sänder ut dåliga signaler"

Redan i oktober mötte förslaget om att avkriminalisera droginnehav motstånd i Oregon. En av de största opponenterna, James O'Rourke, var framförallt orolig för hur en avkriminalisering skulle uppfattas av barn.

Kritikerna är oroliga för avkriminaliseringens påverkan på barn. Foto: Charlie Riedel/TT

– Jag tycker att det är en dålig idé att avkriminalisera med tanke på barnen. Det sänder ut dåliga signaler till barn och påverkar deras uppfattning om riskerna i en tid då droger aldrig har varit farligare, sa O'Rourke till Oregon Public Broadcasting i oktober.

Men trots kritiken har alltså avkriminaliseringen nu trätt i kraft. 

Mängderna som inte är kriminella att inneha

Om du påträffas med följande mängd av respektive drog slipper du åtal om droginnehav och får istället betala en avgift eller delta i ett drogrehabiliteringsprogram:

Heroin — 1 gram eller mindre.

Kokain — 2 gram eller mindre. 

Metamfetamin — 2 gram eller mindre.

MDMA (Ecstasy) — mindre än 1 gram eller 5 tabletter.

LSD — mindre än 40 användarenheter. 

Psilocybin — mindre än 12 gram.

Metadon — mindre än 40 användarenheter.

Oxikodon — mindre än 40 tabletter, kapslar eller piller. 

Källa: USA Today News

Läs mer

Tunga droger avkriminaliseras i Oregon i USA

Langare lockar ungdomar med droger — ger bort knark gratis

Unga tjejer säljer sex för droger och alkohol: "Har eskalerat"