Taylor Greene bär munskydd med politiska budskap.
Taylor Greene bär gänra munskydd med politiska budskap. - Foto: TT/AP Photo/J. Scott

QAnon-politikern Marjorie Taylor Greene sparkas från utskott

Trumpfavoriten Marjorie Taylor Greene har på kort tid blivit en av USA:s mest ifrågasatta politiker. Den 46-åriga QAnon-anhängaren har nu röstats bort från sina utskottsplatser av representanthuset.


Den republikanska kongressledamoten Marjorie Taylor Greene har väckt stor uppmärksamhet den senaste tiden efter att flera av hennes extrema åsikter avslöjats. 

46-åringen stödjer högerextrema konspirationsrörelsen Qanon, och har sagt att skolskjutningarna i USA var iscensatta och att skogsbränderna i Kalifornien beror på sionistiska laserstrålar från rymden, läs mer om Marjorie Taylor Greene här.

Stort bråk

Med det som bakgrund tvingade den demokratiska majoriteten i USA:s representanthus bort Taylor Greene från de två kongresskommittéer hon suttit i genom omröstning, natten mot fredag svensk tid.

Åtgärden är väldigt ovanligt och har skapat ett stort bråk mellan Republikanerna och Demokraterna. 

Anledningen till omröstningen är att Demokraterna inte tycker att Republikanerna straffat 46-åringen för de kontroversiella uttalandena. 

"Vi såg 6 januari"

11 republikaner röstade med Demokraterna i omröstningen som slutade 230-199.

– Jag förstår inte vad som är så komplicerat. Vi vet resultatet av de här våldsamma konspirationsteorierna. Vi såg det den 6 januari. Vi vet vart det leder, säger demokraten Jim McGovern, ordförande i det utskott som bestämmer över representanthusets regler till Washington Post och fortsätter:

– Jag vill aldrig mer se det och vi borde alla göra det tydligt var vi står i den frågan, säger han.

Att Taylor Greene mister sina två förtroendeuppdrag påverkar inte henens plats i Representanthuset. 

LÄS MER:

Joe Bidens 17 snabba beslut – tvärtemot Trumps politik

Trump-supporten Lin Wood hävdade valfusk – kan ha röstat illegalt

Tiger Kings-stjärnan Joe Exotic blev inte benådad av Trump

USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

Rysslands biträdande försvarsminister gripen

Rysslands biträdande försvarsminister Timur Ivanov har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

1 timme sedan
Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

1 timme sedan
Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.