Lördag 31 Jul
Stockholm

Storbedragerskan Ingela Jansson: Jag har inte bett om ursäkt

Ingela Jansson satt åtta år i etiopiskt fängelse.
Ingela Jansson satt åtta år i etiopiskt fängelse. Foto: Alexandra Bengtsson / SvD / TT

Ingela Jansson har kallats en av Sveriges värsta bedragare. Hon har fifflat till sig miljoner och suttit åtta år i etiopiska skräckfängelset Kality – men har fortfarande inte sagt förlåt till sina offer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ingela Jansson hade just fyllt 22 år och fått sitt andra barn. Hon levde ett ordnat familjeliv och bodde i en villa i Mariestad. 

När Ingela skulle sälja sin bil träffade hon en kriminell man – och var snart indragen i illegala bilaffär och omfattande bedrägeriverksamhet. 

Under 00-talet lurade tvåbarnsmamman till sig miljontals kronor genom tjänster, varor och bilar över hela landet. Men hon avslöjades av polisen, och dömdes till två och ett halvt års fängelse.

Så här såg Ingela Jansson ut när hon bodde i Sverige. Foto: Polisen

25 års fängelse i Etiopien

För att undgå straffet flydde Ingela Jansson till Etiopien – som inte har utlämningsavtal till Sverige. Där bosatte hon sig med sin pojkvän i huvudstaden Addis Abeba, och fortsatte bedrägerierna. 

2010 greps hon av etiopisk polis för att ha skrivit ut mängder av checkar utan täckning, och dömdes till 25 års fängelse i skräckfängelset Kality. 

Samma fängelse som svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye satt inspärrade i under 14 månader mellan 2011 och 2012, läs mer om dem här.

För Ingela blev det en betydligt längre vistelse på Kality. Hon satt där mellan 2010 och 2018, innan hon benådades och släpptes fri efter åtta år.

Så här ser Ingela ut idag. Foto: Alexandra Bengtsson / SvD / TT

"Vill inte tränga mig på"

Idag bor hon i Sverige, läser till socialpedagog och har nyligen kommit ut med boken "Mina åtta år i Kality" som hon skrivit ihop med Lena Lindehag. 

Carina Bergfeldts talkshow på SVT berättar Jansson att hon hoppas på förlåtelse.

– Jag önskar att jag kunde bli förlåten. Av alla som blivit påverkade av mina dåliga val och de beslut jag fattat. Och framförallt min barn som växt upp utan sin mamma, säger hon.

40-åringen berättar även att hon själv inte bett om ursäkt till de som fallit offer för hennes brott.

– Inte personligen. Dels vill jag inte tränga mig på någon som kanske velat stänga dras dörrar. Men i slutet av min bok har jag valt att både skriva ett tal och ett förlåt där jag ber om ursäkt, till alla som har blivit berörda.

Du kan se hela intervjun med Ingela Jansson i Carina Begfeldts talkshow på SVT klockan 21.00.

LÄS MER: 

Mamman: Hoppas vi får begrava hela Wilmas kropp någon dag

Upprörd man ringde polisen – fick snö på skorna

Man ringde över 300 falska samtal till 112 – här är hans straff

Kommentera
Kopiera länk
Dela