- Foto: Foto: Robert F. Bukaty/AP/TT, Illustration: SMHI

Här är SMHI:s nya vädervarningar – och så tolkar du dem

Den 26 oktober införs SMHI:s nya vädervarningar. Man kommer därmed inte längre säga klass 1, klass 2 och klass 3-varning, utan istället kommer varningsnivåerna benämnas som gul, orange och röd.


SMHI har nu förnyat sina vädervarningar. Klass 1, 2 och 3 upphör och ersätts istället med färgerna gul, orange och röd.

Vad betyder den gula vädervarningen?

Den gula varningen innebär att vädret har konsekvenser för samhället, och vissa risker för allmänheten. Man ska vara särskilt uppmärksam, i synnerhet på väderkänsliga platser.

Om denna gula varning utfärdas av SMHI ska man vidta lämpliga förebyggande åtgärder om man bor eller vistas i ett utsatt område eller tillhör en riskgrupp. 

Vad betyder den orangea vädervarningen?

Den orangea varningen innebär allvarliga konsekvenser för samhället, och fara för allmänheten.

Allmänheten avråds då från att genomföra aktiviteter som innebär utsatthet under förväntad väderutveckling samt uppmanas att vidta lämpliga förebyggande åtgärder för att minska konsekvenser för liv, miljö och egendom.

Vad betyder den röda vädervarningen?

Den röda varningen innebär istället mycket allvarliga konsekvenser för samhället, och stor fara för allmänheten.

Allmänheten bör då helt avstå från aktiviteter som innebär utsatthet under förväntad väderutveckling samt vidta förebyggande åtgärder för att minska konsekvenser för liv, miljö och egendom.

SMHI: Kriterierna ändras

Fredrik Linde, enhetschef för prognos- och varningstjänsten på SMHI förklarar vad som är bättre med det nya systemet än det gamla:

– Varningsinformationen från SMHI och berörda aktörer till samhället kommer att bli tydligare, mer enhetlig och enklare att agera utifrån eftersom den bygger på en aktörsgemensam bedömning av faktiska, förväntade konsekvenser, berättar han för Nyheter24

Han förklarar också hur viktigt det är att man som privatperson har koll på vad som gäller. 

– För att minska effekterna av allvarliga vädersituationer, är det viktigt att alla i samhället har kännedom om våra varningar, säger han.

Krävs mer snö i Norrland

I det nya systemet är varningarna mer regionalt anpassade. Kriterierna för de olika varningarna ändras så att varningarna blir baserade på vilka konsekvenser vädret bedöms få.

Fredrik ger ett exempel på de regionala skillnaderna. 

–  För stora delar av Norrland kommer det att krävas mer snö än med nuvarande varningssystem innan SMHI ger ut en varning, förklarar han. 

Foto: SMHI

Du kan läsa mer inför ändringen på SMHI:s hemsida

Läs mer:

1 500 kronor i böter för vanliga bilmisstaget under vintern

Varningen: Så kan kylan göra att smittspridningen ökar

Är det sant att det alltid var snö på julafton förr?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.