Hur ofta är det en vit jul?
Hur ofta är det en vit jul? - Foto: Gorm Kallestad/Erik Johansen / NTB scanpix / TT

Är det sant att det alltid var snö på julafton förr?

Det var alltid snö på julafton när vi små...eller? En djupdykning i statistiken visar att minnet kanske sviktar en aning.


Vi är många som minns tillbaka på våra vita jular som barn. Att vakna och titta ut genom fönstret och mötas av ett tjockt täcke av snö på marken. 

Men...stämmer det verkligen? Svaret på frågan är nja. Eller det beror såklart på var i vårt avlånga land du bor. 

Läs mer: Var blir det snö på julafton – här är väderprognosen

Fem vita jular

Senast vi hade en vit jul i hela Sverige var 2010. Då låg det över en decimeter snö till och med i Skåne, som annars bara får fira en vit jul var tionde år, enligt statistik från SMHI. 

De senaste hundra åren har det bara varit snö i hela landet vid nio tillfällen: 1923, 1937, 1969, 1978, 1981, 2001, 2009 och som redan nämnts ovan 2010. 

Lite snö i Göteborg

Har du firat jul i Lund de senaste 40 åren, så har du inte vuxit upp med vita jular – det är ett som är säkert. Där har det nämligen bara varit snö fem gånger sedan 1980.

Är du göteborgare så kan vi tyvärr också meddela att du inte sett så mycket snö de senaste dopparedagarna. 23 av 40 jular har inneburit grönmark.

I Stockholm börjar det se lite bättre ut, men det är ändå långt ifrån vanligt. Knappa 40 procent av jularna har varit vita sedan 1980. 

Östersund i halvbra vinterskrud. Foto: Marcus Ericsson / TT

Snösäkert Östersund

I Falun börjar det bli lite mer snösäkert med ungefär 75 procent vita jular.

Är du uppvuxen i Östersund stämmer däremot minnena av vita jular väldigt bra. Där har vädergudarna levt upp till kraven de senaste 40 åren, förutom två ynka gånger. Men då har det ändå bjudits på fläckar med snöfläckar, visar statistik från SMHI.

Så vad är det då som gör att vi minns vår barndoms jular så snöfyllda? 

– Kanske minns man sina bästa minnen, och då är det jular med snö ute, säger meteorologen Jon Jörpeland till Nyheter24.

LÄS MER:

Drömmer du om att fira jul med Tegnell? Nu har du chansen

Hämnd och grovt våld – här är julmorden som skakat Sverige

Systembolaget om försäljningen kring jul: "Inte garanterat"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fått den här lappen på din bil? Nu varnar polisen

Bostadsrätt: Få 200 000 kronor mer för din lägenhet

Enligt Boolis analys har man räknat ut att det går att få 200 000 kronor mer när man säljer bostadsrätten i storstadsregionerna, eller 150 000 i inlandet, om man piffar till "hemmets hjärta".

Postkodlotteriet varnar: Medlemmar luras till dyr avgift

Många som tänkt avsluta sin prenumeration hos Postkodlotteriet har åkt på en oväntad utgift – från ett helt annat företag. – I mina och de flesta av mina kollegors ögon handlar de omoraliskt, säger Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet, till Nyheter24.

Vanliga missen när du sparar åt ditt barn – ekonomen: "Svårt"

Som förälder vill man gärna skapa en ekonomisk buffert för sitt barn, men att spara pengar i 18 år kan vara utmanande. Nyheter24 har pratat med Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, som avslöjar det vanligaste misstaget som föräldrar gör.

Åtalas för att ha uppmanat till självmord

Sedan en man blivit uthängd på en nätsajt som pedofil uppmanades han att ta livet av sig. Nu åtalas en kvinna i Kalmar för uppmaning till självmord, rapporterar P4 Kalmar.

Kunderna rasar på Arlas mjölkförpackningar: ”Bojkott”

Det fullständigt kokar i ett kommentarsfält på Arlas hemsida. Vad är det kunderna rasar på? Mjölkförpackningarna.