- Foto: Foto: Kazuhiro Nogi/Pool Photo via AP/TT

OS-chefen avgår efter sexistiska uttalandet

OS-chefen Yoshiro Mori avgår efter hans sexistiska uttalande. Kommentaren skapade en stor debatt och nu väljer han själv att avgå.


Yoshiro Mori, 83, har tills nu varit ordförande i Tokyos OS-organisation. 

Vad har hänt? 

Mori uttalade sig på ett sexistiskt sätt på ett möte då han tyckte det var störande att kvinnor inte vet när de ska sluta prata. Uttalandet blev väldigt kritiserat och folk krävde hans avgångmer om det kan du läsa här.

Avgår självmant

Han har tidigare bett om ursäkt, men inte velat avgå från positionen. Men nu verkar han ha ändrat sig.

–  Mitt olämpliga uttalande har orsakat så mycket kaos. Det viktigaste är att OS kan hållas. Jag vill inte att min närvaro ska stå i vägen för det, säger han som en förklaring till varför han avgår rapporterar SvD.

Vem tar över?

Det är ännu oklart vem som tar över efter Mori. Men Organisationskommittén ser helst att ingen över 80 år tar över. De har planer på att en kvinna kommer få ordförandepositionen. 

Invigningen är planerad att äga rum den 23 juli i Tokyo. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glatt på Asienbörserna

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

3 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

3 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.