Kommunens nya krav på anställda: Hälsa med handskakning

- 16/02/2021, 16:57 -

Trelleborgs kommunfullmäktige, med Sverigedemokraterna i spetsen, har nu klubbat igenom ett kontroversiellt förslag. Förslaget innebär nämligen ett krav på att alla kommunanställda måste hälsa genom att skaka hand.

Förslaget, att alla som är anställda inom Trelleborgs kommun ska hälsa genom handskakning, framfördes av den lokalpolitikern Helmuth Petersén (SD) redan 2019. 

Samma år klubbades förslaget igenom, men beslutet ogiltigförklarades på grund av ett formaliafel, enligt Sydsvenskan. Därför fick ännu en omröstning hållas under gårdagen – och återigen gick det kontroversiella förslaget igenom.

"Tar seden dit man kommer"

I sin motion om att införa krav på handskakningar skrev Petersén (SD) att det, till följd av "massinvandringen av muslimer", finns män som inte vill skaka hand med kvinnor. 

Han föreslog i motionen att Trelleborg kommun inte ska anställa "personer som av religiösa eller kulturella skäl vägrar hälsa på det motsatta könet genom traditionell handhälsning".

Foto: Tea Oebel/Pexels

Petersén står idag fast vid sitt förslag och menar att handskakningen är viktig även för hans väljare.

– För en klar majoritet av våra väljare är det här en ganska viktig sak – att man tar seden dit man kommer. Om det strider mot grundlagen får det överklagas, säger Petersén (SD) till SVT och refererar till potentiella överklaganden om att kravet kan strida mot religionsfriheten. 

"Skapar ett exkluderande samhälle"

Igår kunde Sverigedemokraterna, med stöd från Moderaterna, rösta igenom förslaget igen. Detta medan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och det lokala Söderslättspartiet röstade mot handskakningskravet. 

– En konsekvens av det här kravet är att man skapar ett samhälle som inte är inkluderande. Man skapar ett exkluderande samhälle där man gömmer sig bakom traditioner och seder för att stänga folk ute, snarare än släppa in dem, säger Dan Paxer (S), politisk sekreterare vid Trelleborgs kommun, till Nyheter24.

Träder i kraft under pandemin

Foto: Johan Nilsson/TT

Det nya kravet ska träda i kraft den 28 februari, vilket alltså är mitt under den pågående coronapandemin. Men enligt kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M) kräver de inte att kommunanställda ska skaka hand – ännu. 

– Det är klart att detta inte ska efterlevas i en pandemi, säger Rubin (M), till Sydsvenskan

Läs mer

Nu sprids coronahälsningen – över hela världen: "Sluta skaka hand"

Efter corona: Var femte svensk tror inte vi tar i hand igen

Vänsterpartisten: Därför vägrar jag skaka hand med Sverigedemokrater

Tycker du att man kan kräva att anställda ska skaka hand?