Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
325
reaktioner idag

Vänsterpartisten: Därför vägrar jag skaka hand med sverigedemokrater

Vänsterpartisten Daniel Riazat skakar aldrig hand med Sverigedemokraternas ledamöter. Här förklarar han varför.

Sd vs V

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är inte direkt bästa kompisar.

I en debatt i riksdagen på tisdagen så valde Daniel Riazat (V) att inte skaka hand med Stefan Jakobsson (SD). Riazat skrev om det på sin Facebook och fick många positiva kommentarer men flera har också varit kritiska.

Vänsterpartisten säger till Nyheter24 att han aldrig skakar hand med Sverigedemokraternas ledamöter och inte heller säger "herr talman" när Björn Söder (också SD) är talman vid debatter.

– Det är en principsak som handlar om självrespekt och respekt för de jag fått förtroendet att representera. Jag ser även symboliska handlingar som handskakningar som en del i normaliseringen av dessa fascister, säger Riazat till Nyheter24.

– Jag kritiserar inte att vissa ändå väljer att göra det för att det är kutym. Men jag kommer aldrig att göra det, säger han.

Stefan Jakobsson tycker handskakningar handlar om uppfostran.

– För mig handlar det om uppfostran. Jag är fostrad att ta i hand och tacka. Väljer han att inte göra det så är det upp till honom, säger Jakobsson till Nyheter24.

Daniel Riazat har tidigare kommit med idéen att låta flyktingar bo i slottet. Stefan Jakobsson å sin sida har sagt att lärare borde undervisa neutralt om nazism och kommunism.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Är det rätt att vägra skaka hand?

Mer:

Leif GW Perssons hånflin mot Dan Eliasson: "Jag avundas honom inte"