Joseph kom ut från fängelset efter drygt 70 år.
Joseph kom ut från fängelset efter drygt 70 år. - Foto: State Correctional Institution PCH, State Correctional Institution Graterford

Joseph släpptes ur fängelset efter 70 år: "Allt är nytt för mig"

USA:s äldsta ungdomsbrottsling, Joseph Ligon, har släppts fri från fängelset efter 70 år. Nu kliver han ut i en helt ny värld.


Som 15-åring åkte Joseph Ligon in i fängelse för mord efter en rad rån och attacker med ett gäng fulla ungdomar i Philadelphia, USA.

Joseph som 15-åring. Bildkälla: State Correctional Institution PCH

Nekade till mord

Två personer dog och sex skadades under de våldsamt attackerna, men Joseph nekade till morden trots att han erbjöds villkorlig frigivning. 

1953 fängslades han – och har inte sett friheten sedan dess.

Fram till den 11 februari.

Joseph, 83 år gammal. Bildkälla: State Correctional Institution Graterford

Kom ut till en helt ny värld

Efter 68 år i fängelse, vilket gör honom till den äldsta ungdomsbrottslingen i landet, gick Joseph fri från State Correctional Institution Phoenix – och kom ut till ett helt nytt Amerika.

I en intervju med Philadelphia Inquirer sade han att han var förundrad över alla höga byggnader.

– Allt det här är nytt för mig. Det har aldrig existerat.

Sörjer sin bortgångna familj

Den nu 83-åriga Joseph berättade vidare att han sörjer sina familjemedlemmar som gått bort under tiden han befann sig bakom galler.

Något han också reagerade på var att Eastern State Penitentiary, där han en gång satt fängslad, nu blivit ett museum och en Halloween-attraktion.

– Det är inte passande, menade han.

Fått hjälp

Han har sedan sin frigivning fått hjälp av Philadelphias Youth Sentencing & Re-entry Project, som erbjudit sig att stötta honom under sin övergång från fängelse till riktiga livet.

– Så mycket som världen har förändrats sedan han hamnade i fängelse, så har även han förändrats. Hans erfarenhet av att komma tillbaka är i grunden som en ny man, sade seniorrådgivaren Eleanor Myers till Mail Online.

"Gillar mina chanser"

Hon fortsatte berätta att han var häpen över hur mycket som förändrats i Philadelphia sedan 1953 – speciellt alla höga byggnader.

Joseph fortsätter hålla hoppet uppe om att återgå till ett normalt liv.

– Jag gillar mina chanser. Jag gillar verkligen mina chanser när det kommer till att överleva, avslutade han till Philadelphia Inquirer.

/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polis sköt flicka med elpistol på Sis-hem

Nytt jobb? Här är 9 branscher som skriker efter folk just nu

Varje år byter tusentals svenskar jobb. Kanske är du på jakt efter en ny utmaning men har svårt i djungel av jobb att söka?

Billigare varor i Sverige gör semestern dyrare i sommar

Många jublar över billigare varor på hyllorna. Matpriserna sjönk i mars, exempelvis. Men de glada inflationssiffrorna ledde till en stor försvagning av den svenska kronan på fredagen. En dollar närmar sig 11 kronors gränsen, en av de högsta noteringarna någonsin i svenska kronor räknat.

Grönt ljus för tysk könstillhörighetslag

Från och med den 1 november kan tyskar enklare ändra sina namn och juridiska kön i officiella dokument. Det står klart sedan parlamentet i Berlin på fredagen röstat igenom en ny könstillhörighetslag.

Kristersson: "Detta är inte mitt Sverige"

Statsminister Ulf Kristersson (M) riktar ett budskap till de gängkriminella på Moderaternas Sverigemöte. Vi kommer att övervaka er. Plocka era statusprylar. Porta er. Vräka er. Och utvisa dem av er som inte är svenska medborgare.

Telia backar efter hårda kritiken: "Stor oro"

Telia drar tillbaka ett förslag efter att ha mött kritik. Ett avslöjande från Aftonbladet visade att telekombolaget planerade att övervaka sina anställdas datorer.