Thomas Sekelius kommer ut som transperson – byter namn till Tone

- 21/02/2021, 16:33
Youtubern Tone Sekelius kommer ut som transperson.

Youtubern Tone Sekelius kommer ut som transperson.

Karin Törnblom/TT

För tre år sedan insåg Tone Sekelius, tidigare känd som Thomas Sekelius, att hon var genderfluid. Nu kommer hon ut som transperson.

En av Sveriges största Youtubers Tone Sekelius, som tidigare gick under namnet Thomas Sekelius, berättar i en dokumentär att hon nu är redo att berätta för omvärlden att hon är transperson.

– För att jag ska vara till lags med mig själv är det något som jag måste gå igenom, berättar hon.

"Inte fattat"

23-åringen, med 300 000 prenumeranter, berättar för Aftonbladet att hon inte känt sig redo förrän nu och att hon tidigare inte förstått varför hon lidit av så mycket ångest.

– De senaste åren har jag gått igenom väldigt många olika faser. Sedan tonåren egentligen har jag alltid strävat efter ett kvinnligt ideal. Jag har haft en skev bild av min kropp och en väldigt skev relation till min kropp. Men det var bara ångest, jag har inte fattat vad det egentligen berodde på.

Skiftar i könsidentitet

Att vara genderfluid innebär att variera sin könsidentitet mellan kvinna, man och icke-binär. Det är något som Tone insåg för tre år sedan och känslan inom henne växte allt starkare.

– Ibland vaknade jag upp och var bekväm i mig själv, ibland vaknade jag upp och var absolut inte bekväm med mig själv. Den känslan av att inte vara bekväm växte och växte bara, och sedan blev den så pass stark att jag insåg att jag är trans.

"Nytt lager av självhat"

Men vägen till självacceptans har inte varit enkel. Till en början vägrade Tone inse vad det egentligen handlade om och levde i förnekelse – något hon sedan inte klarade av längre och började jobba mot att acceptera sitt riktiga jag.

– Det hände för ungefär ett år sedan. Vilket också var väldigt jobbigt. För då visste jag varför jag hade en skev kroppsbild och varför jag alltid strävat efter ett kvinnligt ideal, Det blev ett nytt lager av självhat och identitetskris. Jag har velat komma ut i ett år men har inte haft styrkan till att göra det.

Tone känner nu att en anledning till att hon väljer att komma ut är för att hon inte längre har ett val. Hon inser att det inte kommer bli lätt, men att hennes tankesätt förändrats från att känna hopplöshet till lättnad.

Föräldrarna stöttade

Hennes föräldrar har varit ett stort stöd i processen, förklarar hon i intervjun. Att ha föräldrar som inte kan acceptera något sådant är någonting hon knappt kan föreställa sig.

"Kommer finnas idioter"

Processen framåt blir för Tone att fortsätta prata med läkare och psykologer. Detta delvis för att inte bli allt för påverkar om vad samhället vill att hon gör med sig själv och sin kropp.

– Jag vet att jag kommer få mycket stöd, men jag vet också att det kommer vara folk som har mycket att säga till om. Jag hade det samtalet med Saga Becker i dokumentären, som sa att det alltid kommer att finnas idioter och folk som fortsatt kommer att använda mitt gamla namn och säga att jag alltid kommer att vara man, säger hon till Aftonbladet.

Tones uppmaning

Tone avslutar i en intervju med Aftonbladet att uppmana människor som befinner sig i samma situation att hitta en trygg plats och omge sig med människor som accepterar en för den man är.