Torsdag 16 Sep
Stockholm

Fler får biverkningar efter vaccindos två – det här är varför

Foto: Johan Nilsson/TT/Pexels
Foto: Johan Nilsson/TT/Pexels. Foto:

Ungefär fyra procent av personerna i Pfizers vaccinationsprogram uppger att de fått biverkningar efter sin första vaccindos. Men efter dos två är siffran uppe i närmare 17 procent – vad beror det på?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

I EU används i dagsläget två olika vaccin mot covid-19 – det ena är framtaget av Pfizer/Biontech, och det andra av Moderna. 

Enligt Charlotta Bergquist på Läkemedelsverket är vaccinen väldigt lika. Båda påvisar ett 95 procentigt skydd, injiceras genom en intramuskulär injektion och kräver två vaccineringstillfällen.

Listorna över konstaterade biverkningar är också väldigt lika varandra. Med på listan över vanliga, men helt ofarliga symptom är trötthet, huvudvärk och smärta vid injektionsplatsen. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Vanligare med biverkningar efter dos två

Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att totalt 216 269 svenska medborgare har fått sin första vaccindos mot covid-19 den 28 januari, motsvarande 2,65 procent av befolkningen över 18 år. 

Av dessa har 14 248 personer även hunnit få den andra, och avslutande dosen.

Enligt uppgifter från både Israel, USA och Pfizer/Biontech själva så är det vanligare att drabbas av biverkningar efter vaccindos två. 

Fyra procent av deltagarna i Pfizers vaccinationsprogram uppgav att man drabbades av biverkningar efter den första dosen. Efter dos nummer två steg den siffran till mellan 16 och 17 procent.

Foto: Johan Nilsson/TT

"Tyder på en bra respons"

Men oroa dig inte, allt är som det ska. 

Att man reagerar starkare på den andra vaccindosen beror helt enkelt på att kroppens motståndskraft har aktiverats – menar Hanna Nohynek, vaccinexpert och överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Nu känner kroppen igen ämnet, och tack vare detta minnesspår kan den reagera snabbare när den kommer i kontakt med ämnet på nytt. 

Att reaktionen är kraftigare vid dos nummer två behöver med andra ord inte vara negativt:

– Symptomen tyder i allmänhet på en bra respons gentemot vaccinet, säger Nohynek till Svenska Yle.

Läs mer:

Ny studie: Så dricker svenskarna under pandemin

Polisens varning för piratkopierad vodka – flicka nära att dö

95 muterade coronafall i Sverige – så här är de fördelade

Kommentera
Kopiera länk
Dela